UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дані про 46 померлих від грипу не підтверджено – МОЗ

Всі померлі не були щеплені проти грипу.

Дані про 46 людей, померлих в Україні від грипу, не підтверджені спеціальною державною установою, що дає такі висновки, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

"Вони лабораторно діагностовані територіальними органами Держсанепідслужби з початку епідеміологічного сезону станом на 18.01.2016 року, проте матеріал від цих хворих ще буде направлений для подальшого вивчення та ідентифікації в Український центр з контролю і моніторингу захворювань МОЗ України", - зазначає в повідомленні.

У МОЗ зазначають, що всі померлі несвоєчасно звернулися за медичною допомогою і не були щеплені проти грипу.

18 січня заступник міністра охорони здоров'я України Роман Василишин під час засідання міжвідомчого оперативного штабу державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій повідомив, що в Україні з початку зимового періоду від грипу померло 46 осіб, переважно через надто пізнє звернення до лікарів і спроб займатися самолікуванням.

15 січня міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі заявив, що Україні немає епідемії грипу, а ситуація щодо поширення захворювання контрольована.

Нагадаємо, заяви лікарів в регіонах і заяви чиновників МОЗ щодо кількості летальних випадків від грипу в Україні з початку епідеміологічного сезону сильно відрізняються. МОЗ станом на 10 січня заявляє про 25 смертях. У той же час тільки в Краматорську та Одеської області офіційно зафіксовані 30 смертей, а ще 7 - у Вінницькій. Чотири людини померло в Києві та Київській області. За даними медиків в країні "гуляють" п'ять різних штамів грипу, у тому числі і свинячий.

Як писало ZN.UA, з українських аптек зник препарат від свинячого грипу "Таміфлю", а його поставки очікуються тільки в березні. За твердженням ВООЗ, для успішного лікування лікарі рекомендують починати прийом "Таміфлю" не пізніше 48 годин від появи перших симптомів грипу.

Нагадаємо, що паніка у зв'язку зі свинячим грипом почалася в Україні взимку 2009-2010 років. Як писало тоді ZN.UA, "грип А/Н1N1, який ВООЗ представляла нам як небачених розмірів цунамі, не тягне навіть на слабкий шторм - це всього лише невеличкі хвилі ГРВІ, які традиційно котяться по всьому світу в холодну пору року. Коли перший шок від повідомлень про жертви свинячого грипу минув, стало ясно, що всіх нас просто "розвели".