UA / RU
Підтримати ZN.ua

CNN: США не знають, що відбувається з відправленою Україні зброєю

У Вашингтоні допускають, що після закінчення війни щось із того, що було відправлено в Україну в рамках допомоги, може потрапити на чорний ринок.

До сьогодні США відправили Україні військову допомогу на 2,5 мільярди доларів. Ця сума включає нові поставки, які прибули на територію країни цього тижня. Новий пакет допомоги включає гелікоптери, гаубиці, безпілотники і багато інших видів озброєння. Чи може вся ця зброя потрапити в руки Росії?

Як з’ясували репортети CNN, такий ризик якщо й існує, то він має більш довгостроковий характер. Чиновники США розуміють, що існує можливість потрапляння частини цієї зброї на чорний ринок, коли війна в Україні закінчиться. І таким чином, вона може опинитися в руках військових і бойових груп, яких США не планували озброювати. В минулому такі речі вже відбувалися в інших конфліктах, в яких Вашингтон озброював ту чи іншу сторону. Але причина полягає в тому, що у США немає чіткої схеми, яка б дозволила відстежити, що відбувається з американською зброєю, щойно вона перетинає український кордон. Ніхто не може сказати, які підрозділи отримують надану військову допомогу і як вони нею користуються.

«У нас є чіткість впродовж короткого періоду. Але коли зброя занурується в туман війни, ми не знаємо нічого. Все зникає у великій чорній дірі. І після короткого періоду зникає будь-яке розуміння», - цитує CNN джерело, ознайомлене з даними американської розвідки.

Читайте також: Екс-головнокомандувач НАТО в Європі пояснив, яка зброя потрібна Україні для перемоги на Донбасі

Існує кілька поричин, чому так відбувається. Одна з них полягає в тому, що значна частина зброї, яку США відправляють в Україну - це портативні системи, призначені для піхотинців. Це, наприклад, ПЗРК чи одноразові безпілотники, які легко транспортувати і важко відстежувати у порівнянні з важким озброєнням на зразок С-300, які передала Словаччина. Інша і, напевне, найбільш критична причина полягає в тому, що армія США не в Україні, вона не інтегрована з українською армією. І саме тому Вашингтону важко проводити строгий облік, куди боєприпаси йдуть і як їх використовують. Але, зрештою, це добре врахований ризик, на який адміністрація Джо Байдена готова піти. Один з чиновників американського Міноборони пояснив журналістам CNN, що неозброїти Україну належним чином - це значно більший ризик, ніж те, що після війни якась частина зброї може потрапити на чорний ринок.

Колишній командир сил спеціального призначення Морської піхоти США полковник Ендрю Мілберн погодився, що логістичний процес передачі американського озброєння на фронт абсолютно ненадійний. За його словами, американська логістика всередині України дуже погана.

«Я б сказав, що найменше уряд США зараз думає про те, що ця зброя може потрапити в погані руки. Власне, зброя й правда опиняється не в тих руках. Але не через якісь умисні злі наміри», - пояснив він.

Він зауважив, що багато чого надходить в західні регіони України, де відносно безпечно, попри поодинокі випадки російських ракетних обстрілів. Склади в цих регіонах добре охороняються.

«Але в підсумку все просто: ви втрачаєте контроль над логістичною системою поставок, якщо у вас немає на місці своїх людей, які ведуть записи. Знову ж таки, жодних злих намірів немає. Але немає нікого, хто б хотів везти речі зі складів військовим підрозділам на фронт. Командири на місцях, їх можна зрозуміти, що вони дбають про своїх хлопців. У мене в сусідній кімнаті командир, який прибув з передової. Завтра ми їдемо разом з ним назад на південний схід. Це приблизно 6 годин їзди. Він розповів, що кілька днів тому 6 хлопців загинули на звичайному пункті збору. Вони стікли кров’ю через нестачу турнікетів, нестачу індивідуальних аптечок, через відсутність підготовки і обладнання. Тому просто смішно заповнювати якісь папірці», - сказав Мілберн.

Читайте також: Forbes: Перехід України на зброю НАТО безпрецедентний і неминучий

На питання журналістів CNN про те, яке озброєння необхідне Україні найбільше зараз, він відповів, що це безпілотники.

«Нажаль, надто багато було публічних розмов про ефективну роботу турецьких безпілотників Bayraktar. І вони справді виконали надзвичайно хорошу роботу. Але їх не дуже багато. Всі ці безпілотники в руках спеціального підрозділу Збройних сил України. Усі підрозділи крім одного, з якими я спілкувався, не мали в розпорядженні нічого кращого, ніж дрони DJ-1, вироблені в Китаї. Через них абсолютно легко відстежити оператора. Вони повністю уразливі до російського блокування. Відверто кажучи, це сміття. Ми тільки нещодавно побачили першу групу американських безпілотників на фронті. Їх туди фактично руками занесли мої хлопці, які тренують загони на передовій», - розповів колишній американський військовий.

Він також додав, що американські безпілотники, які надходять на передову в Україні - це навіть не летальна зброя. Вони призначені для розвідки.

«Оскільки українці переходять до наступу, їм будуть потрібні безпілотники класу 2 з більшим радіусом дії. А їх в ЗСУ немає взагалі окрім цього китайського сміття», - пояснив Мілберн.

Він також наголосив, що українській армії гостро необхідні медичні засоби. Різні гуманітарні організації масово закуповують і звозять такі речі. Але зі складів на заході України їх ніхто не везе на передову.

«Я кажу про набори першої допомоги, набори проти травм. Командир на кухні за мною втратив хлопців у звичайному місці збору. І таке відбувається постійно. Все: від надання невідкладної допомоги при пораненні до транспортування хлопців у лікарні - всього цього не вистачає. Рівень втрат серед українців не публікується. Але, нажаль, він вищий, ніж повинен був би бути. І у тих, хто причетний до цієї війни і бачить цю сміховинну увагу до того, як США допомагають, розривається серце, коли ми чуємо реальні історії», - сказав колишній військовий США.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський неодноразово просив винищувачі в країн НАТО для оборони повітряного простору України. Зокрема про готовність передати літаки МіГ заявила Польща, однак після засудження такої заяви з боку США відступила.

Крім того, Україна від початку повномасштабного вторгнення РФ закликає США та НАТО закрити небо над нашою країною. Це завадить російській армії завдавати ракетних ударів по українських містах і проводити висадку десанту. Однак НАТО відмовило Україні в цьому проханні, аргументуючи це побоюваннями бути втягнутими у війну з Росією.

Про страх перед помстою Путіна та можливі варіанти допомоги читайте у статті Павла Клімкіна «Чому Захід не хоче закрити небо над Україною» у ZN.UA.