UA / RU
Підтримати ZN.ua

CNN: Росія готує наступ на Донбасі, чи вдасться їй досягти прориву?

Експерти вважають, що ще кілька місяців у російської армії не буде достатньо сил, щоб добитися хоч якогось успіху на сході України.

Владімір Путін призначив нового генерала, який буде керувати війною проти України. А російські генерали готують нову фазу наступу, сподіваючись захопити значну частину Донбасу, яка досі під українським контролем.

Київ, схоже, серйозно ставиться до цієї загрози. В Донецькій і Луганській областях місцеві чиновники закликають людей евакуюватися. Вони організовують також гуманітарні коридори для цивільних, щоб вони могли переїхати в безпечніші частини України.

Але чи здатна Росія розпочати страшний новий наступ на сході? Про це пише CNN. Компанія Maxar Technologies показала нові супутникові знімки, на яких видно 12-кілометровий російський конвой, який рухається в бік міста Великий Бурлук на схід від Харкова. В суботу радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко сказав, що Харків обстрілюють «цілодобово». І в області очікують російський наступ з міста Ізюм.

Читайте також: Наступ РФ на Донбасі може розпочатися найближчим часом — Міноборони

Військові експерти й західні чиновники також говорили про те, що генерали Путіна прагнуть здобути хоч якусь перемогу до 9 травня, коли Росія буде святкувати День перемоги в Другій світовій війні. Але свіжий аналіз Інституту дослідження війни (ISW) ставить під сумнів російську здатність концентрувати на Донбасі сили, потрібні для прориву.

«Ми вважаємо, що російській армії буде важко зібрати велику й боєздатну силу з механізованих підрозділів для операції на Донбасі ще впродовж наступних кількох місяців. Росія, швидше за все, продовжить кидати сильно постраждалі й частково перегруповані формування в наступ, що дасть обмежену користь за дуже високу ціну», - вважають експерти інституту.

Військові аналітики й спостерігачі кажуть, що Росії буде важко реорганізувати сили, які були розбиті ЗСУ, зокрема, в на околицях Києва й на півночі України. До початку повномасштабної війни у розпорядженні Росії було 120 батальйонних тактичних груп біля кордонів України. Неназваний європейський чиновник сказав CNN, що приблизно чверть цих сил стали «фактично небоєздатними» після тяжких втрат й знищення їхньої техніки. 8 квітня чиновник США зі сфери оборони дав дещо іншу оцінку. За його словами, російська армія зберегла «менше 85% від початкових бойових сил» перед початком вторгнення 24 лютого. В ISW вважають такі оцінки США «перебільшенням поточних військових можливостей Росії».

«Десятки батальйонних тактичних груп, які відступили від Києва, швидше за все, мають лише часткову бойову силу, яка зазвичай притаманна формуванням такої чисельності. Російські підрозділи, які вже воювали в Україні, зазнали тяжких втрат», - йдеться у висновках ISW.

Читайте також: Росії не вдасться захопити Донбас повністю — ОП

Призначення нового командира для управління російською війною проти України - це, схоже, спроба вирішити проблему координації, яка вже підірвала можливості армії Росії.

«Росіяни, вочевидь, намагаються вирішити одну з проблем, з якою вони зіштовхнулися на початку вторгнення, призначивши командира Південного військового округу генерала Алєксандра Дворнікава командувачем операцій в Україні. Але це спрощення російської структури командування не вирішить всіх проблем з управлінням. Російські сили, швидше за все, будуть і далі страждати від відсутності узгоджених й ефективних механізмів командування й контролю у найближчому майбутньому», - вважають експерти інституту.

Однак, це не означає, що найближчі тижні будуть легкими для сил України, які обороняються на сході. В ISW очікують, що російська армія «все одному може досягти певних успіхів й взяти під контроль значні частини Донецької і Луганської областей».

«Але не менш ймовірно, що кульмінація російського наступу настане раніше, ніж будуть досягнуті цілі, як це вже відбувалося зі схожими російськими операціями», - пояснили експерти ISW.

Нагадаємо, президент Росії Владімір Путін призначив командувача Південним військовим округом Росії генерала армії Алєксандра Дворнікава командувачем військ в Україні.

Основним його завданням буде покращення координації, та перемога будь-якою ціною до 9 травня.

60-річний Дворніков був першим командувачем військовими операціями Росії в Сирії після того, як Путін відправив туди війська у вересні 2015 року, щоб підтримати уряд президента Сирії Башара Асада.