UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чубаров звернувся до Зеленському з проханням евакуювати більше ста українців з табору для біженців в Сирії

Уже півтора року в умовах браку їжі та медикаментів, люди очікують евакуації додому.

Близько ста громадян України - жінки і їхні малолітні діти, які перебувають в таборі для біженців Аль-Холл (Сирія), вже півтора року очікують евакуації додому, в Україну, нагадав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у відкритому листі президенту України Володимиру Зеленському Facebook.

«Міжнародні організації характеризують умови в таборі Аль-Холл як гуманітарну криза: не вистачає їжі, води і медичної допомоги, діти помирають від хвороб. Щодня вмирають 10-20 чоловік», - написав він.

Чубаров зазначив, що ще в 2019 році для вирішення цієї проблеми при Кабміні створили робочу групу. За його словами за кілька місяців спільної роботи були виконані всі необхідні дії з підготовки до евакуації громадян України, однак евакуація не відбулася.

"Сподіваюся бути почутим цей раз Вами і Вашими помічниками з питання, від термінового вирішення якого залежить, без перебільшення, життя і здоров'я близько 100 жінок і малолітніх дітей - громадян України та їх термінове повернення додому - в Україну", - додав глава Меджлісу.

Читайте також: Сирійські діти-біженці в Туреччині шиють одяг для британських брендів — розслідування BBC

За даними УВКБ ООН, більш 79,5 млн осіб у всьому світі змушені були покинути свої будинки через війни, насильства, стихійних лих або страху переслідування. Велика частина з них жителі країн, що розвиваються.

Згідно з наявними даними, 85% біженців знайшли притулок саме в бідних країнах. "Не дивлячись на постійно звучить риторику, основний тягар несуть саме бідні держави, а не багаті, як думають багато", - підкреслив Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

Близько 73% біжать знаходять притулок на території держав, розташованих по сусідству з їх власним. Ця статистика, за словами Гранді, також допомагає розвіяти міф про те, що біженці їдуть за кращим життям і прагнуть осісти в багатьох державах.

За словами Гранді, як тільки існуючі кризи будуть подолані, проблема 68 відсотків біженців та переселенців знайде своє рішення.