UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чубаров відреагував на відвідування Путіним окупованого Криму: "вбивця та бандит"

Глава Меджлісу вважає, що РФ змушує Білорусь визнати окупований Крим російським.

Запланований на 4 листопада візит до окупованого Росією Криму президента РФ Владимира Путіна є грубим порушенням міжнародного права та викликом Україні та міжнародній спільноті.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Сьогодні Путін прилетить до окупованого РФ Криму, відвідає Севастополь, звідки візьме участь у засіданні "вищої державної ради союзної держави", яке пройде у форматі відеоконференції. Для тих, хто не стежить за російсько-білоруськими іграми у "кішки-мишки", нагадаю, що "союзною державою" називається якась наддержавність РФ та Республіки Білорусь, при цьому її вищим органом є "вища державна рада союзної держави", до складу якої входять глави держав, глави урядів, керівники палат парламентів Республіки Білорусь та Російської Федерації", - написав він.

Чубаров написав, що "прибуття Путіна до тимчасово окупованого РФ Криму та проведення ним з української території засідання у форматі відеоконференції "вищої державної ради Союзної держави" є грубим порушенням норм міжнародного права та черговим викликом Українській державі та всій міжнародній спільноті".

Він додав, що участь посадових осіб органів влади Білорусі в засіданні "вищої державної ради союзної держави", яке незаконно проводить Путін на тимчасово окупованій РФ українській території, інтерпретуватиметься Кремлем як факт нібито визнання Республікою Білорусь "російського статусу" Криму.

Читайте також: Політв'язню Івану Яцкіну загрожує ампутація обох ніг — адвокат Полозов

"Цинічні та агресивні випади Путіна, що здійснюються ним у порушення норм міжнародного права, як і жорстокі репресії та переслідування, насильницькі викрадення та вбивства, що здійснюються каральними органами російської окупаційної влади Криму щодо корінного кримськотатарського народу, є наслідком не, Рада Європи, а також урядів і парламентів провідних держав світу у виконанні ними раніше прийнятих рішень про негайне звільнення РФ окупованих територій України", — резюмував голова Меджлісу.

Уроки катастроф ХХ століття, спричинених злочинами тоталітарних режимів — комуністичного СРСР та нацистської Німеччини, внаслідок яких було вбито понад 100 мільйонів людей, не стали уроком для багатьох сучасних політиків, вважає Чубаров.

"Уроки ніколи не пізно вчити. Почніть з першого завдання, перестаньте зустрічатися із вбивцею та бандитом. Поки він не вдерся до вашого будинку і не розорив вашу країну", - написав глава Меджлісу.

Нагадаємо, президент Росії Владимир Путін має намір відвідати тимчасово окупований Крим. Візит має відбутися 4 листопада. Господар Кремля планує взяти участь "у святкових заходах у Севастополі з нагоди Дня народної єдності".

Раніше глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер заявила, що під час розгляду справи голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова про так звану "організацію масових заворушень" було порушено міжнародні стандарти.

23 липня 2020 року в "суді" окупованого Сімферополя розпочався розгляд по суті кримінальної справи щодо Чубарова. Його адвокат оскаржив проведення судового розгляду в заочній формі без голови Меджлісу кримськотатарського народу.