UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чубаров пов'язав нові арешти кримських татар із підтримкою ними українських моряків

Це помста кримським татарам за їхню допомогу захопленим у полон морякам, сказав глава Меджлісу.

У Криму російські окупанти влаштували нову хвилю арештів кримських татар через підтримку ними захоплених у полон українських моряків. Про це заявив у Верховній Раді народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він розповів про затримання громадського діяча Едема Бекірова, який приїхав у Крим до родичів.

"Він (Бекіров, - ред.) страждає низкою важких захворювань: цукровий діабет, ампутована нога, цього року він переніс складну операцію на серці. Російські окупанти звинувачують Едема Бекірова у незаконному придбанні та зберіганні зброї і вибухових речовин. Лише 18 грудня до нього був допущений адвокат і з'ясувалося, що за тиждень арешту Едема не відвідував лікар", - розповів Чубаров, зазначивши, що чергові переслідування кримських татар пов'язані із підтримкою полонених українців.

"Це своєрідна помста кримським татарам за їхню допомогу захопленим у полон українським морякам", - сказав глава Меджлісу.

Нагадаємо, 25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовців.

Росія в порушення норм міжнародного права не визнала захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі на два місяці заарештували їх за звинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб". Пізніше українських моряків вивезли до Москви.

Як повідомлялося, на громадських засадах захищати українських військових зголосилися шість кримськотатарських адвокатів. Крім того, жителі України і анексованого Криму, зокрема, кримські татари організували збір речей і грошей для полонених моряків.