UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чубаров озвучив завдання кримськотатарського батальйону

За словами глави Меджлісу, збройне формування кримських татар має формуватися не за етнічною, а за територіальною ознакою.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат від БПП Рефат Чубаров висловився за створення кримськотатарського батальйону та назвав його основні завдання. За його словами, підрозділ, набраний з кримчан, може забезпечити порядок та безпеку на Кримському півострові в перші дні після реінтеграції Криму в Україну.

"У перші дні, тижні дуже важливо буде забезпечувати виконання планів, які будуть виписані в стратегії повернення Криму", і в цій ситуації буде дуже важлива "охорона громадських споруд, комунікацій, органів тимчасової виконавчої влади...". "Скажіть, хто це може зробити краще, ніж військові, пов'язані з Кримом - росіяни, українці та кримські татари?", - цитує слова народного депутата УНІАН.

За словами Чубарова, він готовий продовжувати з цього приводу дискусію з главою МВС Арсеном Аваковим. З його точки зору, мова йде про те, щоб створити у складі Нацгвардії України підрозділ, сформований не за монорелигійною або моноэтнічною, а за територіальною ознакою. Розмістити збройне формування можна буде у Херсонській області.

Раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков не підтримав ініціативу щодо створення в Україні кримськотатарського батальйону. На його думку, створення в єдиній українській державі національних збройних формувань є недоцільним.

У червні 2015 року народний депутат, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв виступив з пропозицію створити добровольчий батальйон з кримчан. Депутат запевнив, що переважна більшість кримських татар залишаються на проукраїнських позиціях і російській владі вдалося переманити на свій бік лише трьох з 33 членів Меджлісу.

У квітні Джемілєв заявив, що кримські татари сформували власний добровольчий батальйон, проте продовжують сповідувати принцип ненасильства.