UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Україну знають за Чорнобилем — цим треба скористатися": експерт наголосила на важливості освітнього туризму у зону відчуження

Важливо пам'ятати, що це місце - не Діснейленд, і не гра "Сталкер". 

Кандидатка біологічних наук, координаторка сторінки "Чорнобиль Інсайт" Катерина Шаванова в рамках міжнародного форуму CHRNBL розповіла ZN.UA про важливість освітнього туризму у зону відчуження. В матеріалі "Чорнобильська зона може стати передовим науковим хабом. Це — шанс для української науки" вона наголосила, що це місце не може "бути Діснейлендом".

За словами Шаванової, важливо нести розуміння, що там відбулося, чому так сталося, вчити робити висновки. Розглядати Чорнобиль як гру "Сталкер" — не можна.

"Мені ближча позиція, яку прийняла Японія. Фукусіма — це такий свого роду цвинтар, музей пам’яті, Заповідник, місце наукових досліджень і лабораторія просто неба. Вона унікальна, - додала експерт. - Слід прислухатися до вчених, які працюють у зоні Чорнобиля, комунікувати зі світовими вченими, бо наука — вона світова. Треба залучати всі можливі ресурси для дослідження Чорнобиля".

Вона наголошує, що туризм у зону відчуження повинен бути осмисленим, з освітньою метою. Туди слід привозити студентів, але з розумінням, що це не парк атракціонів.

"Про Чорнобиль згадують раз на рік. 26 квітня. Два тижні до — це час, коли ти не можеш працювати: всі телефонують, питають і записують. А насправді Чорнобиль із нами поруч щодня. Не в сенсі драматизму. Так сталося, що про Україну знають за Чорнобилем. А якщо вже так сталося, то треба цим скористатися. Бо це великий шанс і для науки. Біологія — наука XXI століття. І в Чорнобилі її дуже багато — екологія, мікробіологія, фундаментальна, і це все там є, тому треба розповідати", - пояснила Шаванова.