UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому невакциновані українці досі сумніваються у вакцинації: ЮНІСЕФ дізнався відповіді

Українці часто недооцінюють ризики. 

Чому дехто з невакцинованих українців досі сумнівається у тому, чи робити щеплення від COVID-19? Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у своєму дослідженні виявив, що серед основних причин — недооцінка ризиків COVID-19,  міфи про щеплення та небажання повторно вакцинуватися, якщо в цьому буде необхідність. 

Серед тих, хто ще не вакцинувався і не бажає цього робити, виявило дослідження, більшість не довіряють вакцинам, та вважають, що вакцинація несе більше ризиків, аніж сам COVID-19 та не хочуть переживати реакцію на вакцини.  

Майже чверть вважають, що мають медичні протипоказання до вакцинації від COVID-19, хоч насправді абсолютні протипоказання можуть мати менше одного відсотка людей, наголошують у ЮНІСЕФ.

Ті, хто не хочуть вакцинуватись, не вважають пандемію серйозною загрозою чи COVID-19 такою хворобою, від якої потрібно щепитися взагалі”, - йдеться в дослідженні.

Важливою у процесі вакцинації є роль сімейного лікаря, кажуть у Дитячому фонді ООН. 

Так, з тих, хто ще не вакцинувався, 77% дослухались би до поради лікаря вакцинуватись. 

Понад половина з тих, хто не хоче вакцинуватись, не довірилися б пораді лікаря з цього приводу, 48% не обговорювали питання щеплення з медиком, а 6% – лікар не рекомендував щепитись. 

Також дослідження ЮНІСЕФ показало, що 42 українців, які досі не вакцинувалися від COVID-19, готові пройти курс щеплення

Дослідження проведене у вересні-жовтні 2021 року до запровадження “червоних зон” серед 2 006 людей старше 18 років в усіх регіонах України, за винятком АР Крим і непідконтрольних урядові територій Донецької та Луганської областей. Вибірка репрезентує доросле населення України.

Читайте також: Антивакцинатори України та Молдови вийшли на протести з однаковими плакатами

Раніше американські вчені розповіли, що імунітет від вакцин стійкіший, ніж після зараження COVID-19. Підсумок роботи Центру з контролю та профілактики захворювань: Враховуючи те, що відомо та невідомо про імунітет, людям, зараженим вірусом, все одно слід пройти вакцинацію.

Читайте також: Антивакцинатори України та Молдови вийшли на протести з однаковими плакатами

Однак Україна – третя після США і Росії за кількістю смертей від ковіду на добу. Влада черговий раз провалила підготовку до нової хвилі. Перед Віктором Ляшком, призначеним на посаду міністра охорони здоров'я України 20 травня нинішнього року, щодо ковіду, по суті, стояло тільки три завдання – організувати і провести вакцинальну кампанію; підготувати медсистему до нової хвилі; розробити ефективні карантинні заходи та способи контролю над ними. Як він із ними впорався?Читайте у статті Алли Котляр «Велика госпіталізація»: чому так багато українців помирає від коронавірусу».