UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому міграційна криза на кордоні Білорусі є небезпечною для України: відповідь МЗС

Наша країна співпрацює з партнерами в цьому питанні. Зокрема й з державами з Люблінського трикутника. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав кілька причин, чому міграційна криза, спровокована режимом диктатора Аляксандра Лукашенка, є небезпечною для України. Під час ефіру на телеканалі 1+1 він зазначив, що потрапляння в країну великої кількості нелегалів - не найбільша з ймовірних проблем. 

"Їх все одно можна затримати і повернути туди, звідки вони прийшли. Втім, сам факт використання кордону для нелегального, такого таємного перетину... Сьогодні ним можуть скористатися мігранти, а завтра - диверсійні групи", - заявив Кулеба.

Такі люди можуть працювати за наказом Росії в Україні для того, щоб дестабілізувати ситуацію в країні, створювати теракти. Саме тому президент Володимир Зеленський прийняв рішення про термінову мобілізацію військових для зміцнення кордону. 

"Ми працюємо з партнерами. Насамперед у Люблінському трикутнику - з Польщею та Литвою, які також межують з Білоруссю. Для того, щоб координувати зусилля і спільно протидіяти цій спецоперації Путіна і Лукашенка", - заявив він.

Читайте також: У Польщі семеро поліцейських під час нападу мігрантів отримали травми – відео

Ситуація на білорусько-польському кордоні загострилася 8 листопада. Владімір Путін та Алєксандр Лукашенко використовують штучно створену міграційну кризу для тиску на Європу.

Сусіди Білорусі посилюють кордони та вводять у прикордонних районах стан бойової готовності, не стала винятком і Україна. Українсько-білоруський кордон додатково охоронятимуть близько 8,5 тисяч військовослужбовців Нацгвардії, Прикордонної служби і поліцейських.

Крім того, міністри закордонних справ ЄС офіційно затвердили нові критерії санкцій щодо Білорусі.

Як режим Лукашенка використовує міграційну кризу, читайте у статті Олександра Шевченка "Лукашенко проти Європи: кривава гра на витривалість". Чому форсоване формування Союзної держави – привід України переглянути свою політику щодо Мінська – у статті Володимира Кравченка "Лукашенко віддає Білорусь Путіну: головні загрози для України" у ZN.UA.