UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому дані на метеостанції відрізняються від показників домашнього термометра: відповідь Укргідрометцентра

Це залежить від низки умов.

У липні в Україні постійно фіксуються температурні рекорди. Так, в один день – 11 липня – температурні максимуми було зафіксовано на новому рівні одразу в 11 областях України.

Читайте також: В "Укргідроенерго" розказали, як спека впливає на роботу ГЕС та ГАЕС

Українці часто помічають, що фактична температура повітря з метеорологічної станції відрізняється від показників автомобіля, термометра за вікном або даних у телефоні. В Укргідрометцентрі пояснили, чому так відбувається.

«Все починається з того, як саме вимірюється температура. Згідно з Міжнародними стандартами, вимірювання проводять на метеомайданчику на висоті 2 метри від поверхні землі. Тобто, на висоті, де вплив нагріву від ґрунту чи будівель мінімальний», – зазначили там.

Також є кілька причин, чому автомобільні датчики температури, а також термометри біля вікна чи дані з додатку на телефоні можуть давати різні показники.

Наслідки глобального потепління вже відчутні і в Україні. Нагадаємо, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух розповіла, якими будуть наступні зими.