UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чоловік загиблої вагітної з Маріуполя поділився спогадами про день бомбардування міста 9 березня

«Поміщення молодої жінки в чорний мішок з її дитиною, яку ми поклали їй на груди, – найжахливіша річ, яку можна побачити у своєму житті», – той день згадують також медики, що намагалися врятувати смертельно поранену вагітну.

Зображення вагітної жінки, яку несуть на ношах через завали після бомбардування пологового будинку в Маріуполі, стало одним із найбільш промовистих знімків, що зображають війну в Україні. Воно е символізувало справжній жах ситуації, і певний час ніхто не знав, хто ця жінка, пише BBC.

Читайте також: Жінка, яка постраждала під час бомбардування пологового будинку в Маріуполі, померла разом з ненародженою дитиною

Її звали Ірина Калініна. Вона була важко поранена під час авіаудару по лікарні Маріуполя 9 березня і згодом померла разом із дитиною, яка народилась за допомогою екстреного кесаревого розтину в обласній лікарні міста.

Її чоловік Іван шукав притулку і поки що живе в Портколі на півдні Вельсу (Британія). Він описав відчуття «повного знищення» після вбивства його дружини та новонародженого сина.

«Ірина любила життя, вона була щаслива, вона йшла назустріч і була для мене найкращою».

Такою Іван згадує свою дружину.

Вона працювала менеджером магазину одягу в Маріуполі і дуже раділа народженню первістка у пари. Іван сказав: "Ми були дуже щасливі та радісні. Ми довго чекали цього малюка, і нарешті він у нас з'явився". Подружжя чекало хлопчика і назвало його Мироном на честь слова мир.

Іван, інженер металургійного комбінату в Маріуполі, описав момент, коли йому повідомили жахливу новину лікарі:

"Біль і втрата. Я не знаю, як це описати. Я був повністю зруйнований. Я був розчарований у всьому. Я не міг повірити, що Ірина могла померти".

Читайте також: Окупанти збираються мобілізувати 10 тисяч чоловіків із Маріуполя

 

Згадки медиків, які намагалися врятувати смертельно поранену жінку з дитиною

Журналісти також поспілкувалася з трьома медиками, які намагалися врятувати життя Ірини та її дитини. Вона роками намагалася завагітніти, і благала не рятувати її, дізнавшись, що її дитина не вижила.

Лікар-анестезіолог Маріупольської обласної Оксана Кирсанова розповіла:

 «Дитину витягли без ознак життя. Я бачила, як на обличчях колег текли сльози. Це найжахливіша річ, яку я коли-небудь бачила у своєму житті. Поміщення молодої жінки в чорний мішок з її дитиною, яку ми поклали їй на груди».

Чоловік сказав, коли побачив фотографію Ірини на носилках: «Я відчуваю біль, злість. Я просто не знаю, як жити і йти далі».

Він додав: "Їх разом поховали в Маріуполі на кладовищі. Але батьки хотіли поховати її ближче до себе, тому перепоховали її разом з дитиною в селі батьків".

Читайте також: Росія будує лінію укріплення навколо Маріуполя, а також біля Херсона та Запоріжжя — британська розвідка

Іван переїхав до Порткола у вересні після отримання біометричного дозволу на проживання.

Він продовжив: «Життя тут чудове, нормальне. Люди тут дуже добрі та готові допомогти, і я думаю, що мені пощастило бути тут. Я планую знайти роботу, тепер у мене є дозвіл, і спробувати жити далі».

Але Іван сказав, що важко уявити майбутнє без Ірини.

«Зараз у мене немає великих надій, і я ще не звик до думки, що я один», — сказав він.

За даними української сторони,  з початку війни під час бойових дій у Маріуполі загинуло щонайменше 25 000 людей, а від 5 до 7 000 з них загинули під уламками після бомбардування їхніх будинків.

Довоєнне населення Маріуполя становило майже 500 тисяч осіб.

Читайте також: Під Маріуполем з'явилося 1,5 тисячі нових могил - ВВС

На запитання, яке послання він надіслав би Путіну, чоловік відповів: «Я б йому сказав «За що? Ми все життя вважали, що росіяни наші брати. Він просто напав на нас, він убив нас, убив наших рідних, друзів, коханих. За що? Чому?"