UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чиновників Мін'юсту викрили на вимаганні у фермера $ 1 мільйона хабара

Чиновники вимагали у нього хабар за призначення на посаду.

© пресс-служба СБУ
© пресс-служба СБУ
© пресс-служба СБУ
© пресс-служба СБУ

Співробітники СБУ в рамках протидії корупції викрили керівників структурних підрозділів Мін'юсту та Державної кримінально-виконавчої служби України на вимаганні більше 1 мільйона доларів неправомірної вигоди. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"За даними слідства, до операції причетні голова комісії з ліквідації Державної пенітенціарної служби України - чиновник управління забезпечення діяльності керівництва Мін'юсту і колишній чиновник міністерства. Оперативники спецслужби встановили, що за посередництва керівників двох київських комерційних структур чиновники вимагали від фермера з Кіровоградщини 75 тисяч доларів. У таку суму зловмисники оцінили вартість його призначення на посаду директора одного з державних сільськогосподарських підприємств регіону. Забезпечити гарантоване отримання посади змовники обіцяли через зв'язки екс-посадової особи Мін'юсту, який позиціонує себе як "тіньовий куратор виконавчої служби з земельних питань", - йдеться в повідомленні.

Крім того, зловмисники вимагали від фермера додаткової сплати 1 млн доларів. Учасники угоди переконували клієнта, що він "відіб'є" ці гроші після призначення через здачу в оренду земельних ділянок площею більше трьох тисяч гектарів, що належать сільгосппідприємству. Суму фігуранти справи погодилися отримувати частинами.

Трьох учасників корупційної схеми правоохоронці затримали в одному зі столичних бізнес-центрів після отримання першої частини неправомірної вигоди у розмірі 20 тисяч американських доларів. А організатора - в службовому кабінеті в будівлі Державної пенітенціарної служби України.

В рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою) Кримінального кодексу України, вирішується питання про оголошення затриманим про підозру та обрання запобіжного заходу.

Раніше НАБУ повідомило про підозру трьом особам, які пропонували главі Фонду державного майна України хабар.