UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи використає Путін хімічну зброю? Військовий експерт оцінив ризики для України

Ймовірність застосування хімзброї залишатиметься низькою до тих пір, поки росіяни вважатимуть, що здобудуть перемогу у війні.

Застосування хімічної зброї з боку РФ на даному етапі війни проти України є малоймовірним і навряд чи входить у плани Кремля. Про це заявив військовий експерт Олег Жданов під час ефіру на своєму youtube-каналі

Він зазначив, що наразі в Росії не бачать сенсу застосовувати хімічну зброю в Україні, оскільки досі вважають, що перемагають у війні. В першу чергу, це стосується диктатора Владіміра Путіна. Він побоюється різкої реакції колективного Заходу у відповідь на застосування забороненої зброї масового ураження. 

«Путін думає, що все йде за планом, і програвати він поки не збирається. Тому поки загроза застосування хімічної зброї мінімальна. Крім того, є ціла серія сигналів, які посилає Захід Росії з приводу використання або спроб використання зброї масового знищення в цій війні. Тобто всі хочуть, щоб війна тривала тільки звичайною зброєю», – сказав Жданов.

Читайте також: ЄС передасть Україні захист від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз

Тим не менш, експерт не відкидає можливості застосування хімічної зброї з боку загарбників у майбутньому і попереджає про вкрай негативні наслідки у випадку ураження нею. Особливу небезпеку вона становить для цивільного населення, яке не має необхідних засобів захисту.

«Щоб захиститися від хімічної зброї, потрібні спеціальні засоби, крім засобів індивідуального захисту. Протигази та фільтри врятують тільки від нервово-паралітичних хімічних або задушливої дії речовин. Якщо буде застосовано речовина шкірно-наривної дії, то тут потрібен загальновійськовий захисний комплект», – додав Жданов. 

Читайте також: Путін програє і воює лише тому, що не воювати було б ганебно — професор Єльського університету

Раніше ексголовнокомандувач силами НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс висловив думку, що Путін швидше використає в Україні хімічну зброю, ніж ядерну

Чому агресор провалив перший етап вторгнення і не зміг досягти успіху в другому? Які завдання має вирішити наша армія на третьому етапі, щоби витіснити росіян з України? Якими можуть бути наслідки перемир'я, до якого Путін схилятиме Україну? Відповіді на ці запитання та прогноз на найближчі місяці ви знайдете у статті генерал-майора Сергія Савченка «Чекаєте на потужну вогневу підготовку та контрнаступ? Цього не буде. Все вже почалося».