UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи можна вручити повістку телефоном: пояснюють юристи

Людина має особисто отримати повістку та розписатися.

Мобілізацію в Україні оголошено 25 лютого указом президента Володимира Зеленського. Асоціація правників України пояснює, чи можна українцям вручати повістки у військкомат телефоном.

Чи можливе вручення повістки телефоном? 

Законодавством не передбачено виклику до військкомату по телефонному зв’язку, оскільки особа має отримати повістку особисто, під підпис. Тому отримання інформації про призов або запрошення до військкомату з допомогою телефонного зв’язку не може вважатися належним повідомленням.

Тимчасом в умовах воєнного стану деякі конституційні права громадян обмежені, а обов’язок захищати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України набуває найвищого пріоритету. 

Це означає, що повістки можуть вручатися на вулицях, на підприємствах, а також може надійти повідомлення про виклик телефоном. Тому в разі телефонного дзвінка з військкомату необхідно з’явитися до відповідного військкомату для отримання повістки. 

Оскарження таких дій практично неможливе через обмежене функціонування судової системи і обставини воєнного стану.

Читайте також: Скільки в Україні хвиль мобілізації та яка зараз: пояснюють правники

Відповіді на всі головні запитання щодо мобілізації можна прочитати у статті Асоціації правників України "Мобілізація в Україні: кого призвуть до армії під час війни".