UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чеська компанія Excalibur Army модернізує для України 90 танків

На підприємстві збільшили штат. Тут працюють і біженці з України.

Чеська компанія Excalibur Army на своєму заводі у Штернберку відновлює та модернізує броньовану техніку для української армії, готує до фронту тягачі та оснащує бойові машини сучасними системами зв'язку. Заплановано модернізацію 90 танків Т-72, ​​повідомляє «Настоящее время».

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, коли Чехія вирішила допомагати Україні, цей завод збільшив штат на 150 осіб, серед яких є біженці з України.

Одне з головних завдань на заводі у Штернберку зараз – модернізація танків для ЗСУ, зокрема T-72 та інших. Наразі триває модернізація близько 90 танків, які у XX столітті були зроблені у Польщі та Чехословаччині.

Читайте також: США, Чехія та Нідерланди надали Україні 90 танків Т-72: Зеленський подякував партнерам

Робота над одним танком займає від кількох тижнів до кількох місяців. Їх доводиться купувати буквально по всьому світу, багато хто зберігався просто неба і в них багато деталей, що бракують. Деякі фактично доводиться будувати «з нуля».

Модернізований Т-72
Скріншот з відео

У ході модернізації на танк встановлюють нові прилади нічного бачення, тепловізори, автоматику, що полегшує керування.

«У них є динамічний захист – це такі бокси на броні, вони повинні мінімізувати наслідки пострілу по танку, – каже Рікард Кубена, комерційний директор Excalibur army. – Крім того, з машин мають зникнути аналогові прилади та застаріла оптика. Судячи з написів, цей Т-72 стояв на озброєнні Словаччини».

Модернізація Т-72
Скріншот з відео

Повний перелік того, чим конкретно обладнають модернізовані машини, засекретили.

Читайте також: У Чехії зібрали більше мільйона євро на модернізований танк T-72 для ЗСУ

Також завод робить кулемети на пікапах для ЗСУ, які будуть корисні у боротьбі з іранськими дронами-камікадзе. Це проект чеських волонтерів, які, нагадаємо, збирають кошти на 15 таких машин. Поки що накопичили на чотири.