UA / RU
Підтримати ZN.ua

Червоний Хрест не може потрапити до колонії в Оленівці – немає гарантій безпеки

Місія у складі 11 осіб, включно з лікарем, перебуває на Донеччині.

Група з 11 співробітників Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), включно з лікарем, перебуває на Донеччині та готова відвідати колонію в Оленівці, де загинули і продовжують утримуватися вцілілі захисники «Азовсталі».

Місія також готова відвідати полонених українців в інших місцях несвободи на території області, йдеться у заяві, опублікованій на сайті організації.

«Наша команда готова ось уже кілька місяців, але досі не має мінімальних гарантій безпеки на місці та дозволу на проведення візиту», - наголошується в заяві.

Співробітники місії мають перевірити умови утримання та лікування полонених, забезпечення предметами першої необхідності та можливості зв'язатися зі своїми сім'ями.

Читайте також: ООН досі не відправила в Оленівку свою місію: в організації назвали причину

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста може і повинен домагатися доступу до полонених українських захисників .

Зеленський також вважає, що місія Червоного Хреста може взяти на озброєння досвід місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), чиїх інспекторів окупанти не хотіли пускати на захоплену Запорізьку АЕС. Але зрештою візит відбувся.