UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через війну в Україні фактично не залишилось олігархів, але можуть з’явитися нові – Bloomberg

Держава і донори мають контролювати кошти, надані на повоєнну відбудову.

З початком повномасштабної війни в Україні українські олігархи втратили свої активи та політичний вплив, відтак фактично перестали бути олігархами. Проте є ризик виникнення нових. Це може поставити під загрозу зовнішнє фінансування повоєнної відбудови України. Про це йдеться у матеріалі агентства Bloomberg.

Саме відновлення "олігархічних інтересів" Міжнародний валютний фонд у грудневому звіті назвав одним з ключових ризиків для реформ та майбутніх вливань донорів.

Саме загроза розкрадання грошей, які виділятимуться на "план Маршалла" для України є ключовою загрозою. Про це у коментарі журналістам сказала екскерівниця Національного банку України Валерія Гонтарєва, додавши, що "донори не бояться старих олігархів, вони бояться нових". Водночас, на думку Гонтарєвої, Україна зацікавлена в утриманні деяких олігархів, щоб вони не вивели свої активи до інших країн.

Читайте також: Україну підштовхнули до непродуманого та непідготовленого ринку землі — Інститут Окленду

Зі слів неназваного європейського дипломата видання пише, що країни G7 чинять на український уряд тиск з вимогою відновити реформу та боротьбу з корупцією.

Україна досі має проблеми з очищенням судової та податкової систем, а також діджиталізацією державних процедур, яка має на меті забезпечити прозорість. Через це майбутнє України знову може зіпсувати корупція.

"Потоки грошей, що йдуть на реконструкцію, повинні добре контролюватися (донорами), хоча певною мірою це видавання бажаного за дійсне. Подивіться, що сталося з грошима в Іраку та Афганістані", – сказав керуючий директор фінансових установ Європейського банку реконструкції та розвитку Френсіс Малідж.

Україна стає все більш централізованою та мілітаризованою державою, а Володимир Зеленський веде політику, який може завадити повоєнній лібералізації. Уряд фактично взяв під повний контроль великі держкомпанії, зокрема "Укрнафта" та "Укртатнафту", які раніше були у сфері інтересів Ігоря Коломойського.

Читайте також: “Найбільший у світі будмайданчик”: компанії з усього світу збираються взяти участь у відновленні України – NYT

За 10 останніх років Україна пройшла шлях від 142-го до 116-го місця за індексом сприйняття корупції Transparency International. Проте, як зазначається у матеріалі, формування нового олігархічного класу може край негативно позначитися на перспективах України, адже гальмуватиме надходження закордонних інвестицій та демонополізації ринку.