UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через побиття у незаконно утримуваної в колонії ОРДО українки Марини Юрчак травмовані ноги

Людмила Денісова звернулася до Червоного хреста та координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі ТКГ.

В українки Марини Юрчак, яку окупанти незаконно утримують у Сніжнянській виправній колонії №127 в ОРДО, після побоїв сильно травмовані ноги, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. До колонії Марину Юрчак також утримували у таємній в'язниці «Ізоляція», де окупанти катують людей.

«Марина - хімік-технолог з Донецька, була затримана 9 листопада 2017 року дорогою на роботу. Рідні шукали її у лікарнях і навіть моргах. Лише за кілька тижнів вдалося з’ясувати, що Марину викрали представники так званого «міністерства держбезпеки ОРДО». Про місце перебування Марини дізналися від іншої заручниці - Олени Лазарєвої, яку було звільнено 29 грудня 2019 року», – розповіла Денісова. 

За її словами, після затримання Марину Юрчак доправили до Донецької катівні «Ізоляція». Адже українка від початку збройної агресії РФ писала у Twitter про те, що бачила навкруги – звідки відбуваються обстріли та куди прямує російська військова техніка.

«Марину, як і всіх заручників, возили на допити у секретні в'язниці так званої «МГБ в ОРДО», де вибивали зізнання. Кожного разу її повертали до «Ізоляції» побитою, а одного разу вона ледь ходила - ноги почорніли від звірських знущань.

У квітні 2018 року Марину Юрчак перевели до донецького СІЗО, а 26 березня 2020-го її було засуджено так званим «Верховним судом в ОРДО» до 15 років позбавлення волі за «шпигунство», – додала Денісова.

Вказано, що у Сніжнянській виправній колонії №127 Марина тяжко працює швачкою по 10-12 годин на добу. 

«Такі дії стосовно громадянки України Марини Юрчак є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року», – заявила омбудсмен.

Людмила Денісова звернулася до керівництва Міжнародного комітету Червоного хреста в Україні терміново здійснити візит до Марини Юрчак, сприяти його негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою.

«Прошу координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись задля надання відповідної допомоги», – додала Денісова.

Читайте також: Окупанти в ОРДЛО незаконно утримують у в'язницях 30 жінок – Денісова

Раніше повідомлялося, що бойовики на Донбасі незаконно затримують, та катують десятки жінок. У більшості випадків це відбувається через їхню проукраїнську позицію. Зокрема, бойовики звертають увагу на кілька груп жінок. Серед них – ті, хто працює у хірургічних та травматологічних відділеннях та могли бути свідками надання медичної допомоги тим, хто брав участь у бойових діях на боці бойовиків.

Галина Гайова провела у полоні на території «Ізоляції» рік та один місяць. Про тортури, вбивства, сексуальне насильство та примус утримуваних осіб до рабської праці колишня ув'язнена розповіла в інтерв'ю ZN.UA «Ізоляція» - місце болю та страху в Донецьку».