UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через Катар з Росії повернуть ще трьох українських дітей

Першого хлопчика вдалось повернути у п’ятницю.

Ще трьох викрадених Росією українських дітей цього тижня мають передати катарським дипломатам у Москві відповідно до механізму, створеного Катаром з метою повернення значної кількості дітей з Росії в Україну, повідомляє Reuters із посиланням на представника влади Катару.

Минулого тижня Катар посприяв поверненню  однієї української семирічної дитини, яка возз’єдналася зі своєю бабусею та прямує в Україну через Естонію, повідомив чиновник. Інші троє дітей - хлопчик 2 років, хлопчик 9 років і дівчинка 17 років.

За словами катарського чиновника, повернення цих перших чотирьох дітей перевіряє систему, яку держава створила після місяців таємних переговорів з Москвою та Києвом.  Державний міністр Катару з питань міжнародного співробітництва Лолвах Аль Хатер підтвердив посередництво в заяві та назвав репатріацію цього тижня «лише першим кроком».

Уповноважена з прав дитини Росії Марія Львова-Бєлова, якій висунуто обвинувачення у сприянні викрадення дітей з України,  поділилася коротким списком українських дітей, яких потрібно повернути, команді катарських дипломатів, які перевірили особу кожної дитини.

Представник Катару зазначив, що на разі незрозуміло, скількох ще дітей Росія дозволить повернутися в Україну через катарський механізм після перших чотирьох, сказав чиновник.

За його словами, катарські дипломати супроводжуватимуть дітей через кордон з Естонією, Латвією чи Білоруссю або до Катару на чартерному літаку перед поверненням в Україну

У п’ятницю, 13 жовтня, катар посприяв поверненню 7-річного хлопчика, який перебував у Росії в дитячому будинку «через те, що його розлучили зі своєю матір’ю, яка була в Росії, коли почалася війна». Дитину передали під опіку бабусі.

Читайте також: ЦНС: Росіяни планують відбілити репутацію омбудсменки Львової-Бєлової, яка сприяє депортації українських дітей

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна за звинуваченням у військовому злочині у незаконній депортації сотень дітей з України.

При цьому російські окупанти на тимчасово захоплених ними українських територіях вимагають від батьків, щоб їхні діти отримали громадянство Росії, залякуючи можливим вилученням дітей із сімей.