UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чехія хоче посилити військову співпрацю з Україною через загрозу з боку РФ – глава МЗС

Ян Липовський заявив, що посилення співпраці стосуватиметься не лише військової сфери.

Чехія планує двостороннє посилення співпраці з Україною у низці сфер, у тому числі й військовій. Таке рішення було ухвалено через загрозу вторгнення РФ в Україну, заявив глава чеського Міністерства закордонних справ Ян Липовський в інтерв'ю Respekt.

«На національному рівні Чехія зосереджена на зміцненні власної стійкості до наслідків дій Росії та на двосторонньому посиленні своєї допомоги Україні у низці областей, включаючи військову співпрацю та ширші реформи, як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективі», – зазначив Липовський.

Він також додав, що Чехія у складі НАТО координує свої кроки щодо запобігання подальшій російській агресії проти України з іншими союзниками. За словами міністра, стратегія ґрунтується на посиленні стримування та оборони на східному крилі Північноатлантичного Альянсу та чіткому інформуванні про масові наслідки для Росії, у тому числі у вигляді подальших суттєвих санкцій у разі військової агресії, незалежно від її причин. При цьому глава МЗС нагадав, що США публічно заявляють про збільшення у такому разі двосторонньої військової підтримки України у вигляді постачання необхідного обладнання.

Відповідаючи на запитання про те, чи Чехія мобілізує свої військові сили, якщо Росія в черговий раз порушить кордон з Україною, Липовський заявив, що «уряд готує різні сценарії – і залежно від поточних подій дії Чехії будуть повністю скоординовані в рамках альянсу». Він додав, що в НАТО відбувається низка процесів, у тому числі оборонно-військових, а у Чехії є у них своє місце та завдання, які країна повністю виконає.

Читайте також: У США розглядають запровадження нових санкцій проти РФ у разі вторгнення в Україну

Раніше глава українського МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що у лютому в Україні відбудеться зустріч у Славському форматі. Тобто зустрінуться міністри закордонних справ України, Чехії, Австрії та Словаччини. Про це йшлося під час телефонної розмови Кулеби та Липовського.

Міністр закордонних справ Чехії заявив, що його країна «твердо стоїть на боці українського народу у боротьбі за захист суверенітету та територіальної цілісності України». Глави МЗС також домовилися про спільні кроки щодо стримування РФ від подальшої агресії.