UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чехія допомагатиме Україні виробляти бронетехніку

Також українська та чеська компанії налагодять схему постачання деталей та виробів. 

Державний концерн «Укроборонпром» і чеський виробник військової техніки компанія VOP CZ домовилися про виробництво, ремонт і спільні розробки броньованої техніки, а також створення ланцюжків постачання деталей та виробів.

Двосторонні угоди з конкретним планом-графіком їх реалізації підписали 6 лютого, повідомили в компанії. 

Домовленості з VOP CZ є частиною угоди про створення спільного оборонного кластера з Чеською Республікою, яку Укроборонпром та  AMOS уклали наприкінці минулого року. Загалом співпраця передбачає виробництво військової техніки, збільшення обсягів виробництва боєприпасів різних калібрів (як на наявних потужностях, так і на новостворених у безпечних місцях), розбудову сервісних хабів з обслуговування та ремонту ОВТ, а також співпрацю у сфері високих технологій, зокрема, створення спільних науково-дослідних центрів.

В “Укроборонпромі” зазначили, що поглиблення партнерства з Чеською Республікою в оборонній галузі сприятиме глибшій інтеграції України в ОПК Північноатлантичного альянсу. Відомо, що на сьогодні концерн вже має низку домовленостей про співпрацю з понад десятьма країнами-членами НАТО.

Читайте також: Керовані ракети та додаткові Gepard Україна отримає від Німеччини до кінця місяця

Раніше президент Володимир Зеленський домовився з прем'єр-міністром Петром Фіалою про працевлаштування українців на чеських оборонних підприємствах. Передбачається, що громадяни України працюватимуть над спільними проєктами двох країн. Йдеться, власне,  про ремонт та модернізацію важкої військової техніки, а також виробництво деяких ключових систем і компонентів.