UA / RU
Підтримати ZN.ua

Частина українців з Афганістану відлетіла на приватному літаку — Кулеба

Подорож не оплачувалася бюджетом країни

Частина українців, які заявили про бажання бути евакуйованими з Афганістану, полетіла на борту приватного літака. При цьому Україна з державного бюджету цей рейс не оплачувала. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми не платили за цей літак, тому що ми заздалегідь почали — коли почався наступ талібів, ми заздалегідь почали шукати варіанти евакуації. Зазвичай евакуація відбувається так: ти відправляєш свій літак, він забирає когось і повертається. Ця опція була для нас недоступна, тому що йшло захоплення влади, і аеропорт не приймав літаки. Тому ми почали інші варіанти, і знайшли український літак, приватний, який знаходився в той момент в аеропорту Кабула. Власники цього літака проявили розуміння, і співпрацювали з урядом для того, щоб забрати на борт громадян», — розповів міністр в ефірі одного з українських телеканалів.

Організувати цю евакуацію вдалося менш ніж за добу.

«Ми б вивезли більше громадян України, але вони просто не могли дістатися на той момент до аеропорту. Фізично. А літак повинен був летіти, інакше він застряг б і не вилетів взагалі», — додав Кулеба.

Міністр зазначив, що не стане розкривати деталі підготовки наступних рейсів для евакуації українців.

«Є багато бажаючих, щоб українська евакуація не відбулася успішно, тому я в принципі ніякі деталі, хто куди летить, що не розкриваю», — пояснив він.

Він також уточнив, що Україна надає допомогу іноземним державам в евакуації їхніх громадян, проте першим пріоритетом є евакуація українців, а другим — громадяни Афганістану, яким загрожує небезпека на батьківщині.

«Це, наприклад, журналісти, правозахисники, або жінки, які займали активну позицію», — пояснив міністр.

Читайте також: Штайнмаєр: Кадри відчаю з аеропорту Кабула — це ганьба для політиків Заходу

Раніше Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг у вівторок заявив, що Афганістан пав перед талібами швидше, ніж цього очікували в Північноатлантичному альянсі. Він упевнений, що відповідальність за це лежить, в основному, на політичному керівництві країни.

«В останні тижні ми спостерігали політичний і військовий крах, який стався з такою швидкістю, яку ми не могли очікувати», — сказав Столтенберг на прес-конференції.

Детальніше про наслідки дій Вашингтона і дестабілізації в регіоні — в статті Миколи Замикули «Що залишиться в Афганістані після виведення американських військ?», А також в матеріалі Олексія Їжака «Трагедія Афганістану:«Талібан» прийшов» для читачів ZN.UA.