UA / RU
Підтримати ZN.ua

Частина українців стали менше жертвувати кошти на армію. Серед причин корупційні скандали – опитування

Приблизно 7% за останній рік перестали жертвувати гроші взагалі.

Майже три чверті українців, а саме 71%, долучалася  до волонтерської допомоги армії, тимчасово переміщеним особам або людям, які постраждали від війни з початку повномасштабного вторгнення, але третина із них останнім часом почали «донатити» менше через падіння власних доходів, йдеться в опитуванні Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Так, на початку повномасштабного вторгнення 34% опитаних громадян допомагали фінансово, 15% –  надавали посильну фізичну допомогу і ще 22%  допомагали і фізично, і грошима.

Соціологи зазначають, що на заході країни помітно вищий відсоток тих, хто долучався до допомоги суто фізичною працею (25%), тоді як  найбільша частка тих, хто допомагав  фінансово серед жителів півдня (40%) і центру держави (36%).

Більшість тих, хто «донатив» саме кошти для армії, ВПО чи постраждалим від війни,  продовжують  жертвувати кошти і далі. Майже половина тих, хто робить пожертви з 2022 р.,  а  саме 47%, роблять це в тих самих обсягах, що й рік тому, тоді  як  для 34% респондентів обсяги їхніх донатів стали меншими. І лише  9%  із тих, хто надавав фінансову допомогу після вторгнення,  наразі жертвують більше, ніж рік тому. При цьому 7% тих, хто раніше робив пожертви,  перестали це робити протягом останнього року.

Найпоширенішою причиною зменшення обсягів  пожертв  більшість  українців називають зниження рівня їхніх доходів і заощаджень. Другою за поширеністю причиною стали корупційні скандали в органах влади, оскільки вони знизили  мотивацію людей  жертвувати власні кошти, доки бюджетні кошти витрачаються неефективно. Ще однією причиною причиною були оприлюднені історії про шахрайство під виглядом збору коштів.

Читайте також: Росія атакувала FPV-дроном точку видачі гуманітарної допомоги на Херсонщині: постраждали волонтерки

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 8 по 15 серпня 2024 року методом face-to-face у всіх областях, але лише на тих територіях, що контролюються урядом України. Опитано 2017 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Однак  додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.