UA / RU
Підтримати ZN.ua

Business Insider: В Бучі Росія скоїла геноцид і ні що інше

Американський дослідник політичного насильства пояснив, чому злочини, скоєні російськими військами в Україні, відповідають класифікації геноциду.

Те, що Росія скоїла в Україні - це, безперечно, геноцид і ні що інше. Такий висновок зробив професор Школи передових міжнародних досліджень в Університеті Джона Хопкінса Юджин Фінкел.

«Будучи дослідником геноциду, я емпірик і завжди відкидаю подібну риторику. Я завжди скептично ставлюся до звинувачень в геноциді, тому що активісти зараз зловживають цим словом. Але не цього разу. Тут були дії і була умисність. Це геноцид за визначенням. Відвертий, простий і очевидний для усіх», - написав Фінкел у Twitter, коментуючи події в Бучі.

Business Insider нагадує, що в містечку поблизу Києва після відступу армії Росії були виявлені тіла приблизно 300 вбитих мирних жителів. Багато з них були поховані в братських могилах. Також тіла лежали на вулицях Бучі. Фінкел стверджує, що дії Росії в Україні можна кваліфікувати як геноцид з двох причин.

«Перша причина: докази, отримані у вихідні, свідчать, що Буча - не єдиний випадок. І це було зроблено умисно. Друга причина - це риторика в самій Росії, а також в ефірах державних ЗМІ. Вона заперечує право України на існування як окремої національної сутності. І що простих людей теж треба покарати», - пояснив експерт.

Читайте також: "Буча — лише початок правди": Подоляк звернувся до Європи, "яка все ще боїться"

Він зауважив, що російське вторгнення «не починалося з чітким наміром провести геноцид, однак, воно дійшло до цього». Намір повалити режим в Києві, попри всі колоніальні заяви, - це ще не геноцид. Фінкел визнав, що відмовлявся застосовувати цей термін щодо дій Росії аж до понеділка, коли стало відомо, що відбулося в Бучі.

«Ставало все більше і більше доказів з різних місць, а також, що важливіше, відверта офіційна риторика», - пояснив свою позицію експерт.

Президент Росії Владімір Путін неодноразово повторював, що Україна - це нібито «несправжня країна». Зокрема, він говорив про це в своїй псевдо-історичній промові за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення. Він також виправдовував неспровоковану російську агресію ще й тим, що Україна нібито опинилася під владою «неонацистів». Але український президент Володимир Зеленський має єврейське походження і він втратив членів родини в часи Голокосту. Це тільки підкреслює, що твердження Путіна - це фарс. Росія неодноразово обстрілювала цивільні об’єкти під час війни, застосовуючи ті ж жорстокі тактики, які вона використала в Чечні й Сирії. Більше тисячі мирних українців були вбиті, згідно з підрахунком ООН. Втім, реальна кількість, швидше за все, значно вища.

Організація Human Rights Watch повідомила, що зафіксувала низку випадків, коли армія Росії скоювала воєнні злочини проти цивільних на зайнятих частинах Чернігівської, Київської і Харківської областей. Серед злочинів зґвалтування, масові страти й інші форми незаконного насильства проти цивільних.

Читайте також: Закатована, та не скорена: як виглядає Буча після рашистської окупації (фото, відео)

Геноцид - політично напружений термін, визначення й трактування якого дуже різняться. Юрист польсько-європейського походження Рафал Лемкін сформулював цей термін. Він стверджував, що геноцид - це «скоординований план з різних дій, націлений на знищення основ життя національних груп з метою анігіляції цих груп як таких». Він також писав, що це «не обов’язково означає негайне знищення нації за виключенням випадків, коли здійснюється масове вбивство членів нації».

ООН визначає геноцид як «дії, скоєні з метою знищення частоко або загалом національної, етнічної, расової чи релігійної групи». Фінкел у Twitter зауважив, що юридичне визначення або визначення ООН «проблематичні», тому що вони не визначають чітких меж, коли злочин можна вважати геноцидом. Однак, експерт наголошує, що російські звірства в Україні ив точно вписуються в кожне з визначень геноциду.

Нагадаємо, коли після виходу російських військ з київської області з’явилися перші фото тіл загиблих мирних жителів, які лежали на вулицях Бучі — хтось із зв’язаними руками, хтось із вогнепальними пораненнями в голову — Міноборони Росії заперечило ва. 

Росія заявила, що ці зображення є "черговим фейком", і спробувала скликати екстренне засідання Ради Безпеки ООН щодо того, що вона назвала "провокаціями українських радикалів" у Бучі.