UA / RU
Підтримати ZN.ua

Business Insider: Росія відправила на Донбас до 20 тисяч найманців з Сирії і Лівії

Військові на Заході кажуть, що Москва використовує найманців лише як «гарматне м’ясо».

Кремль завербував 10-20 тисяч найманців, яких від відправляє на поле битви на сході України. Зокрема, йдеться про бійців з Сирії і Лівії.

Про це пише Business Insider з посиланням на європейських чиновників. Один з них на брифінгу для преси у Вашингтоні на умовах анонімності сказав, що наразі важко точно сказати, скільки найманців з якої країни Росія перекидає на війну проти України. Однак, всіх їх завербували через групу «Вагнер».

«Я можу сказати, що ми бачимо перекидання сил з цих Сирії і Лівії в Донбас. І цих людей використовують як масу проти української армії. Якими б не були їхні можливості, це просто піхотинці. У них немає бронемашин і важкої зброї. Це просто піхота», - сказав європейський чиновник.

Читайте також: Росія вербує найманців у Придністров'ї - розвідка

Видання зауважує, що Росія й раніше відправляла в Україну сирійців, але в невеликих групах. 31 березня кілька сотень найманців з Сирії прибули на українську територію. Серед них були солдати сирійської армії, які співпрацювала з російськими силами, захищаючи режим Башара Асада. Також минулого місяця російський міністр оборони Сєргєй Шойгу сказав, що приблизно 16 тисяч «добровольців» з Близького Сходу зголосилися піти на війну проти України. Українська розвідка повідомила, що приблизно про таку ж кількість бійців Росія домовилася з лівійським командиром Халіфом Хафтаром. Група «Вагнер», тісно пов’язана з оточенням Владіміра Путіна, допомагає з транспортуванням завербованих найманців.

Раніше в ГУР повідомляли, що Сирія нібито провалила план з вербування найманців. Попри обіцянки сирійського керівництва, росіяни не отримали жодної чіткої відповіді. Хоча сьогодні голова РНБО Олексій Данілов заявив, що в Луганській області українські військові знищили загін сирійців і лівійців.