UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бунт в Кропивницькому СІЗО: ДБР передало справу до суду

Бунт у слідчому ізоляторі відбувся наприкінці минулого року.

Державне бюро розслідувань передали до суду справу щодо недбалості керівника Кропивницького СІЗО, яка стала причиною заворушень серед ув'язнених в грудні 2019 року, повідомила пресслужба ДБР. Розслідування закінчили напередодні.

“Слідчі ТУ ДБР у місті Миколаєві 10 грудня 2020 року завершили досудове розслідування відносно начальника Державної установи “Кропивницький слідчий ізолятор”. Він обвинувачується у службовій недбалості (ч. 1 ст. 367 КК України). Обвинувальний акт направлено до суду”, - йдеться у повідомленні.

Слідство встановило, що 16 грудня минулого року у результаті неналежного виконання керівником держустанови своїх службових обов’язків один із ув’язнених наніс легкі тілесні ушкодження психологу відділу соціально-виховної та психологічної роботи. Вказано, що це сталося через вільне пересування ув'язнених між режимними корпусами і камерами, а також через відсутність належного контролю з боку персоналу СІЗО. Ввечері того ж дня у СІЗО почався бунт під час якого ув’язнені почали пошкоджувати майно слідчого ізолятора.

“Через це були залучені працівники з різних міжрегіональних управлінь з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України та підлеглих їм установ задля проведення спеціальних заходів спрямованих на запобігання та припинення дій, що дезорганізують роботу установи, масових заворушень, проявів групової непокори засуджених і осіб, узятих під варту, а також ліквідації їх наслідків. Внаслідок цього державі, а саме Міністерству юстиції України, завдано збитків на суму понад 130 000 гривень”, - додали в ДБР.

Вказано, що санкція статті, яку інкримінують підозрюваному, передбачає покарання у вигляді штрафу від 2 тис. до 4 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років. Також покарання може бути у вигляді обмеження волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Читайте також: У ДБР розповіли страшні подробиці злочинів поліцейських в Кагарлику: п'ятьом з них вручили обвинувальні акти

Нагадаємо, в кінці 2019 року у Кропивницькому слідчому ізоляторі відбувся бунт, в результаті чого постраждала одна з працівниць СІЗО. А екс-начальнику вручили підозру про присвоєння бюджетних коштів, виділених на  реконструкцію системи водовідведення.

Пізніше в Офісі омбудсмена повідомили про те, що ревізія умов утримання ув'язнених у Кропивницькому СІЗО виявила численні порушення. Серед порушень виявили як загальний незадовільний стан камер, так і ненадання медичної допомоги ув'язненим. Через відсутність забезпечення засудженим та ув'язненим не проводиться лікування зубів, а тільки їх видалення. Ліки, які родичі передають ув'язненим, зберігаються в них в камерах і їх прийом не контролюється. Також зазначається, що вимога до ув'язнених піднімати руки під час відкриття дверей камер суперечить чинному законодавству та є такою, що принижує гідність ув'язнених.