UA / RU
Підтримати ZN.ua

Будівля «Квіти України» знову має статус пам'ятки — рішення суду

Забудовник намагався скасувати охоронний статус для проведення реконструкції.

Шостий апеляційний адміністративний суд повернув модерністській будівлі-оранжереї «Квіти України» на вулиці Січових Стрільців, 49 у Києві статус пам’ятки, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Суд задовольнив апеляційні скарги МКІП, Київської міської прокуратури, Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, а також громадських організацій «Зберегти Квіти України» і «Мапа Реновації» і визнав, що вже ліквідований Окружний адміністративний суд міста Києва необґрунтовано позбавив будівлю «Квіти України» статусу пам’ятки культурної спадщини та скасував припис МКІП.

Влітку 2021 року в Києві почали зносити будівлю «Квітів України», яку архітектор Микола Левчук спроектував на початку 80-х років. На місці будівлі мав з'явитися коворкінг з ресторанами і спорткомплексом за 600 млн гривень.

Після протестів активістів  Мінкульт присвоїв будівлі статус щойно виявленого об’єкту культурної спадщини. Активісти вимагали реставрувати будівлю та знайти для неї адекватне застосування.

Однак у грудні 2022 Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Міністерства культури та інформаційної політики та Департаменту охорони культурної спадщини КМДА про внесення будівлі «Квіти України» до  реєстру пам’яток культурної спадщини.