UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація: як відбувається бронювання працівників

Механізм є досить бюрократичним.

Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан. Мобілізації підлягають чоловіки у віці від 18 до 60 років, які отримують повістки. Але деякі роботодавці можуть бронювати працівників від мобілізації. Юрист компанії Main Business Partner Владислав Гук розповів про головні недоліки механізму бронювання. Про це пише Юридична газета online.

Читайте також: Загальна мобілізація: у ТЦК назвали категорію чоловіків, яка не може бути призвана

Гук пояснив, що створений Державою механізм бронювання сьогодні є досить бюрократичним. Роботодавцю потрібно пройти велику кількість інстанцій та отримати ряд погоджень для того, щоб забронювати своїх працівників.

За словами юриста, на практиці це виглядає так:

«Основна проблема полягає в тривалості цього процесу, він може займати до 2-х місяців часу, протягом якого підприємство не має на руках жодних документів. В умовах жорсткішої мобілізації та скорочення підстав для отримання відстрочки, бізнесу буде все складніше зберегти кваліфіковані кадри. Компанія може банально не встигнути забронювати свого фахівця», – сказав експерт.

Читайте також: Строки розгляду мобілізаційного закону посунулись – Веніславський

Також, за словами юриста, проблемою є й те, що бронювати працівників можуть тільки критично важливі підприємства.

«І це є не зовсім правильним. Деякі великі компанії, хоча і не виконують держзамовлень, проте відчутно наповнюють бюджет, що є не менш важливим», – наголосив він.

Гук пояснив, що в Україні вже діють електронні системи бронювання.

«Проте, окрім цього, необхідно скоротити терміни розгляду заявок. У той час, як бізнес намагається зберегти свій персонал, який може бути мобілізований, а заднім числом бронювання не зробиш», – резюмував він.

Експерт додав, що посилення мобілізації та неефективний механізм бронювання призведуть до чергової хвилі відтоку кадрів.

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомив, що влада планує розробити новий механізм бронювання працівників підприємств, які підлягають призову.