UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бразилець Лусваргхі отримав 13 років в'язниці за службу в лавах "ДНР"

Бразильського найманця звинуватили у військових діях проти України.

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області на засіданні 2 травня засудив бразильця Рафаеля Маркуса Лусваргхі до 13 років ув'язнення за звинуваченням у бойових діях проти України в лавах терористичного угруповання "ДНР".

"Суд, заслухавши доводи сторін, визнав обвинуваченого винним за 1 ч. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України та призначив йому покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що Лусваргхі також має сплатити 15 тисяч гривень, витрачених судом в ході проведення експертиз у його справі. При виконанні вироку обвинуваченому буде зарахований термін, проведений ним під вартою станом на 2 травня.

За словами прокурорів, у ході судового слідства були наведені неспростовні докази вини іноземця в інкримінованих злочинах. Обвинувачений визнав провину частково. Лусваргхі підтвердив, що був членом незаконного збройного формування, проте свою участь у терористичній організації заперечує.

Нагадаємо, в жовтні 2016 року співробітники СБУ затримали в аеропорту "Бориспіль" громадянина Бразилії. Слідство встановило, що іноземець з вересня 2014 року по травень 2015 року перебував у лавах батальйону "Вікінг" 1-ї бригади терористичного угруповання "ДНР".

У січні 2017 року Печерський суд Києва засудив Рафаеля Лусваргхі до 13 років позбавлення волі. Іноземця визнали винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 статті 258-3 (створення терористичної організації) і ч. 2 статті 260 (створення незаконних збройних формувань) КК України.

У серпні 2017 року Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу захисту бойовика і скасував вирок суду першої інстанції. У грудні того ж року Лусваргхі звільнили з-під варти, обравши йому міру запобіжного заходу у вигляді особистого зобов'язання. У лютому її термін закінчився. Вийшовши з СІЗО, Лусваргхі оселився у Свято-Покровському Голосіївському чоловічому монастирі УПЦ МП в Києві.

7 травня 2018 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області знову взяв бразильця під варту на 60 діб без права внесення застави. Згодом суд неодноразово продовжував запобіжний захід.