UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики зірвали "мінську зустріч" 9 грудня - заява контактної групи

Члени групи готові до діалогу, але бойовики фактично уникають переговорів.

Контактна група по врегулюванню конфлікту на сході України стурбована неготовністю "представників деяких регіонів Донецької і Луганської областей" вести предметні переговори щодо припинення вогню в Донбасі.

"Тристороння контактна група за участю представників України, Російської Федерації та чинного голови ОБСЄ провела зустріч у Києві 9 грудня 2014 року", - йдеться в заяві, датованій 9 грудня і наданій ЗМІ в середу.

"Всі учасники висловили стурбованість тим, що представники деяких регіонів Донецької і Луганської областей України не були належним чином представлені, уникли предметних дискусій щодо припинення бойових дій, відновлення миру на Донбасі і зірвали консультації, заплановані на сьогоднішній день в Мінську", - наголошується в тексті.

Члени групи наполягають на "термінових додаткових зусиль, щоб повністю здійснити всі положення Мінського протоколу від 5 вересня і Мінського меморандуму від 19 вересня".

Вони також підтверджують, що готові і будуть працювати для проведення чергового раунду консультацій з представниками так званих "ЛНР" і "ДНР" як можна швидше.

У тристоронню Контактну групу входять посол Гайді Тальявіні (ОБСЄ), другий президент України Леонід Кучма, посол РФ в Україні Михайло Зурабов.

Читайте також: "ЛНР" і "ДНР" витратять українського газу до кінця року на 7 млрд. грн

Про дату наступної зустрічі контактної групи в Мінську надходила суперечлива інформація. Українська влада заявила, що вона відбудеться 9 грудня. Увечері у вівторок глава комітету Держдуми по справах СНД Леонід Слуцький заявив, що чергове засідання відбудеться 11 грудня, а потім повідомив, що воно, швидше за все, відбудеться уже 12 числа.

Українське МЗС тоді ж заявило, що переговори гальмують саме бойовики. Вранці 10 грудня у РНБО повідомили, що рішення про нову дату зустрічі так і не було прийняте.

Потім у середині дня представник України на переговорах у Мінську Леонід Кучма заявив, що вважає проведення цієї зустрічі найближчими днями недоцільним.

"Нехай вони (представники бойовиків - ред.) покажуть, що насправді хочуть миру, а не війни, що вони повністю контролюють свої збройні формування", - сказав він.