UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики відправили до Верхньоторецького саморобний безпілотник з вибухівкою – штаб

БПЛА виявили в полі, коли він впав. Пристрій був зібраний на основі поліпропіленової труби, де перебувала капсула з речовиною та електродетонатором.

© facebook / Прес-центр штабу АТО
© facebook / Прес-центр штабу АТО
© facebook / Прес-центр штабу АТО

У Донецькій області в районі Верхньоторецького біля позицій сил АТО виявлені залишки саморобного безпілотного літального апарату з вибухівкою, повідомив прес-центр штабу АТО в Facebook.

"Вчора, неподалік позицій сил АТО виявлені залишки саморобного безпілотного літального апарату противника, начиненого вибухівкою. Згідно з даними оцінки місцевості і положення літального апарату встановлено, що БПЛА рухався в напрямку населеного пункту Верхньоторецьке, але на щастя впав у полі", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що під час падіння безпілотника заряд вибухової речовини - не менше 1 кг - не здетонував.

Сам безпілотник, як зазначають у штабі АТО, вироблений кустарним способом. "Очевидно, щоб уникнути можливості його ідентифікації", - сказано в повідомленні.

Як розповіли в штабі, БПЛА був зібраний на основі поліпропіленової труби, де перебувала капсула з речовиною і електродетонатором, що приводиться в дію внаслідок зіткнення безпілотника з об'єктом. За попередніми оцінками фахівців штабу, апарат був запрограмований на ураження цілі за попередньо введеними координатами і виконував політ в автоматичному режимі.

БПЛА передадуть поліцейським для проведення розслідування. У подібних випадках відкривається кримінальна справа за статтею 258 Кримінального кодексу "терористичний акт", відзначили в прес-центрі.

"Факт застосування противником БПЛА-камікадзе є цинічною спробою вчинення на підконтрольній уряду України території теракту проти мирного населення з непередбачуваними наслідками за ступенем тяжкості", - сказано в повідомленні.

Також в прес-центрі штабу АТО додали, що ватажки російсько-окупаційних військ свідомо намагаються розхитати і дестабілізувати ситуацію в прифронтовому Верхньоторецькому у період проведення свят, звинувативши в теракті ЗСУ.

Раніше в штабі АТО повідомили про те, що з початку "великоднього перемир'я", 30 березня, бойовики більше 230 разів обстрілювали позиції ЗСУ. Штаб закликав ватажків окупаційної адміністрації Росії припинити обстріл на Великдень.