UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики утримують журналіста Асєєва на території колишнього заводу – Фірсов

Станіслав Асєєв скаржиться на стан здоров'я. Його мучає хронічний бронхіт та сильний зубний біль, повідомив колишній народний депутат Єгор Фірсов.

Незаконно утримуване бойовиками "ДНР" автор DT.UA Станіслав Асєєв (псевдонім - Васін) знаходиться на території колишнього заводу і скаржиться на стан здоров'я, повідомив колишній народний депутат Єгор Фірсов у Facebook.

"Стас живий. Намагається триматися. Але скаржиться на стан здоров'я. Його і далі мучає хронічний бронхіт, який у нього ще з дитинства. І сильний зубний біль. Стас знаходиться на території колишнього заводу, відомого багатьом як "Ізоляція". Це приміщення, де військові "ДНР" спочатку облаштували в'язницю, де утримували і катували полонених. Ті, хто побував у полоні, називають це місце справжнім концтабором, де полонених змушували вдень працювати, а вночі катували", - розповів Фірсов.

Він зазначив, що в період обміну утримуваних осіб обміняти Асєєва не вдалося, незважаючи на те, що були задіяні як офіційні, так і неофіційні канали комунікації, в тому числі церковні, журналістські та політичні. За словами Фірсова, з боку бойовиків про можливість обміну Асєєва навіть не хотіли говорити.

Екс-депутат також повідомив про те, що мати журналіста іноді отримує можливість з ним побачитися.

"Суд у справі Стаса (звичайно, його не можна назвати судом у нормальному розумінні), постійно переноситься. Розгляд справи і винесення вироку планувалося ще в 2017 році, але процес продовжується до цих пір", - зазначив Фірсов.

Він також повідомив про те, що планується видання збірника статей Асєєва, в яких він розповідав про ситуацію в ОРДЛО.

"Цим хочемо привернути увагу до його ув'язнення. В тому числі, видати також і іноземною мовою, чим привернути увагу до Стаса на європейському і американському рівні", - розповів Єгор Фірсов.

Нагадаємо, що постійний автор DT.UA Станіслав Асєєв перестав виходити на зв'язок 2 червня 2017 року.

16 липня повідомлялося, що бойовики "ДНР" офіційно підтвердили затримання українського журналіста Станіслава Асєєва. Так зване "МГБ" терористів передало його матері відповідне письмове підтвердження.

У процесі переговорів про обмін утримуваними особами напередодні Нового року бойовики відмовилися обмінювати Асєєва.

Детальніше про зникнення в окупованому Донецьку Станіслава Асєєва читайте у статті Сергія Рахманіна "Земля Стаса" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".