UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики "ДНР" погодилися на відновлення консультацій по Донбасу

На консультаціях щодо врегулювання ситуації на сході України планується обговорити режим припинення вогню, обмін полоненими та гуманітарні коридори.

Черговий раунд консультацій контактної групи з мирного врегулювання на сході України відбудеться в четвер, о 18:00 в режимі телемосту, у ньому візьмуть участь представники "уряду" "Донецької народної республіки", повідомив представник "ДНР", громадянин Росії Олександр Бородай.

"Тільки що наш віце-прем'єр Андрій Пургін повернувся з місії ОБСЄ. Там була досягнута ця домовленість", - поінформував Бородай в середу, 16 липня.

Хто буде представляти Україну під час консультацій, поки невідомо. "Подробиці формату переговорів ще не визначено", - зазначив Бородай.

Коментуючи попередні заяви представників ОБСЄ про зрив переговорів з вини "ДНР", Бородай заявив, що до сьогоднішнього дня жодних конкретних пропозицій щодо мирних консультацій він не отримував.

"Сьогодні я спілкувався по телефону з Віктором Медведчуком, який брав участь з боку України у попередніх раундах консультацій. У нього також не було інформації про підготовку до нових зустрічей. Так що думаю, ці заяви були, скоріше, елементом інформаційної війни", - припустив він.

У свою чергу в інтерв'ю телеканалу "Росія 1" Бородай заявив, що "ніяких спроб до переговорів або консультацій з боку Києва, насправді не було". Зараз же, за його словами, "якийсь діалог проглядається". Він підтвердив, що Пургін відвідав місію ОБСЄ і там досяг домовленостей про те, що "консультації відбудуться завтра, мабуть, в режимі відеоконференції".

"Я сподіваюся, що вони дійсно відбудуться. Формат цих консультацій ми будемо ще сьогодні ввечері обговорювати", - підкреслив Бородай.

Раніше в середу ОБСЄ вказала на відсутність бажання з боку діючих на Донбасі бойовиків вести переговори про двостороннє припинення вогню і закликала їх негайно повернутися до консультацій.

У свою чергу в адміністрації президента України заявили, що представники самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" відмовляються брати участь у засіданні тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на сході України, оскільки у них немає такої команди.

"В останні дні ця контактна група постійно знаходиться в готовність зустрітися в будь-якому місці - в Україні чи за кордоном, де завгодно... Але вони не хочуть ніде збиратися. Виявляється, що у них немає команди, і вони це визнали", - сказав заступник глави адміністрації президента Валерій Чалий раніше в середу на брифінгу в Києві.

"В принципі сьогодні стоїть питання, хто тоді представляє Донбас, хто реально представляє людей. Очевидно, що всі ми переводимо вже на інший рівень. Ми тепер перекладаємо всі на рівень розмов з тими, хто реально контролює ситуацію, і ці люди не знаходяться в Донецьку ", - повідомив Чалий. !zn

Читайте також:

Голова ОБСЄ закликав до переговорів з бойовиками на Донбасі

Банкова підтвердила, що офіційні переговори з терористами неприпустимі

Порошенко хоче вести переговори з справжніми господарями Донбасу