UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики 28 разів обстріляли ЗСУ з важкого озброєння, в українських військових без втрат

Об'єднані сили завдали противнику відчутних втрат: знищили одну одиницю військової техніки та поранили десятьох окупантів.

Російсько-терористичні війська упродовж минулої доби, 9 червня, 26 разів обстріляли позиції українських військових в Донбасі із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем і важких мінометів (вісім разів), озброєння БМП, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

У смузі дій ОТУ "Схід" окупанти обстріляли українські укріплення 20 разів. По захисниках Водяного шість разів гатили з артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібрів 120 і 82 мм, гранатометів різних систем і стрілецької зброї.

Позиції Об'єднаних сил у районі Талаківки (чотири рази) та Верхньоторецького потрапляли під вогонь зі 120-мм мінометів, у першому випадку – ще й під вогонь озброєння БМП, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

З великокаліберних кулеметів окупанти обстрілювали опорні пункти ЗСУ в районі Авдіївки та Невельського, двічі з гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів – Пісків і Гнутового, по якому гатили також зі стрілецької зброї.

Околиці Березового бойовики накривали вогнем з автоматичних гранатометів, а також протитанковими керованими ракетами, Павлополя – двічі обстрілювали з протитанкових гранатометів і кулеметів великого калібру.

У районі відповідальності ОТУ "Північ" бойовики обстріляли опорні пункти ЗСУ шість разів. Поблизу Новоолександрівки та Новолуганського – двічі з мінометів 120-го і 82-го калібрів, озброєння БМП, автоматичних гранатометів і великокаліберних кулеметів у першому випадку й гранатометів різних систем та стрілецької зброї – у другому.

Оборонці Зайцевого два рази опинялись під ворожим вогнем з автоматичних гранатометів великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Бійці Об'єднаних сил не залишили ворожі обстріли без адекватної відповіді з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. Військовослужбовці продовжують надійно контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.

Вночі 10 червня бандформування двічі обстріляли позиції українських військових. Неподалік Пищевика – зі станкового протитанкового гранатомету, Зайцевого – 120-мм міномета.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, унаслідок бойових дій в Донбасі десятьох окупантів поранено, знищено одну одиницю ворожої військової техніки.

Як повідомляли у штабі операції Об'єднаних сил, ситуація на сході України значно загострилася – вночі 7 червня російсько-терористичні підрозділи атакували позиції Збройних сил України у районі Новолуганського із застосуванням забороненої "Мінськом" артилерії. Унаслідок атаки й артобстрілу, що передував їй, загинули двоє українських військових, ще восьмеро бійців дістали поранення.

5 червня Тристороння контактна група (ТКГ) погодила чергову спробу розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської з 10 червня. Процес регулярно зривають бойовики російсько-терористичних військ, які зазвичай напередодні призначеної дати обстрілюють ділянку зі стрілецької зброї. На засіданні у Мінську також було узгоджено обговорення 19 червня запровадження чергового 20-е перемир'я в Донбасі. Попереднє "весняне перемир'я", як і всі інші, у перший же день було порушено бойовиками.

6 травня новим командувачем ООС призначено генерал-лейтенанта Олександра Сирського. У межах ротації керівництва операції, він змінив на посаді генерал-лейтенанта Сергія Наєва. Офіційно антитерористичну операцію (АТО) на сході України було завершено 30 квітня 2018 року, натомість розпочато операцію ОС.