UA / RU
Підтримати ZN.ua

Борщовий набір: один з овочів коштує майже вдвічі дорожче, ніж торік

Роз'яснення дали аналітики.

В Україні цього тижня спостерігається зростання відпускних цін на буряк. Попри досить невисокі темпи збуту цього овоча, більшість виробників вирішили переглянути ціни в бік підвищення. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Експерти зазначили, що лише з початку цього тижня буряки подорожчали в середньому на 20%.

Читайте також: Вдвічі вищі, ніж торік: в Україні зросли ціни на моркву

Так, станом на 4 жовтня, буряк реалізовували по 10-14 грн/кг ($0,24-0,34/кг) залежно від якості, обсягу партії та регіону виробництва. Тижнем раніше ціновий діапазон у цьому сегменті ринку був на рівні 8-12 грн/кг ($0,19-0,29/кг), а реалізація цієї продукції здійснювалася стабільними темпами.

Аналітики пояснили, що основним фактором подорожчання в даному сегменті стало те, що більшість господарств призупиняють продаж буряків в очікуванні поліпшення цінової ситуації на ринку та відправляють основний обсяг врожаю на зберігання.

«До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого загальна пропозиція коренеплодів на ринку почала скорочуватися», – йдеться у повідомленні.

Слід зазначити, що зараз ціни на буряки в Україні вже в середньому вдвічі вищі, ніж на початку жовтня 2023 року. Але учасники ринку не виключають, що тенденція зростання цін може бути тимчасовим явищем. Вони додали, що подальше подорожчання може мотивувати фермерів розпочати розпродаж буряків зі сховищ, що призведе до збільшення постачання і, як наслідок, до зниження цін.

Раніше ми писали, що в Україні зросли ціни на яблука зимових сортів.