UA / RU
Підтримати ZN.ua

Борг за виконавчим провадженням: як погасити

Роз'яснення дали у Мін'юсті.

Через борги деякі українці можуть стикатися з проблемою арешту рахунків. В такі ситуації необхідно погасити борг за виконавчим провадженням. Фахівці Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції розповіли, як треба діяти у такому випадку.

Як погасити борг за виконавчим провадженням: покрокова інструкція

У Мін'юсті пояснили, що потрібно дізнатися, чи відкрито виконавче провадження на людину, як боржника.

Читайте також: Важливо знати: як визначається рахунок для видаткових операцій, якщо він арештований

Це можна зробити за допомогою:

У Мін'юсті зауважили, що ці сервіси допоможуть встановити, в якому органі державної виконавчої служби перебуває виконавче провадження, його номер та іншу інформацію з виконавчого провадження.

«Наприклад, дізнатися інформацію за допомогою сервісу «Дія» можна, здійснивши авторизацію через кваліфікований електронний підпис або завантаживши застосунок на смартфон», – йдеться у повідомленні.

На Єдиному порталі державних послуг «Дія» перевірити інформацію про наявність боргів і штрафів, за якими відкрито виконавче провадження, можна за наступним алгоритмом:

Якщо відносно людини не відкрито жодних виконавчих проваджень, у вкладці буде зазначено, що виконавчі провадження сплачені або відсутні.

«У разі ж наявності відкритих виконавчих проваджень, у вкладці з’явиться статус «Відкрито», що свідчить про винесену державним виконавцем постанову про відкриття виконавчого провадження, і можуть бути розпочаті дії з примусового виконання боргових зобов’язань (блокування карткових рахунків, накладення обтяження на майно тощо)», – додали у Мін'юсті.

Читайте також: З початком повномасштабного вторгнення у Україні побільшало боржників за аліментами

Як оплатити боргові зобов'язання

Фахівці пояснили, що оплатити боргові зобов’язання можна:

Окремо реквізити відповідного відділу ДВС можна дізнатися:

Раніше ми писали, на яке майно боржника не можна накладати арешт.