UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики в Донбасі вкотре застосували заборонені Мінськими домовленостями міномети

Минулої доби бойових втрат серед українських захисників та цивільного населення немає.

Упродовж неділі, 28 березня, бойовики в Донбасі десять разів порушили режим тиші, з яких вісім обстрілів українських позицій, одне дистанційне мінування та один обстріл населеного пункту. Про це йдеться в щоденному зведенні Операції Об'єднаних Сил у понеділок, 29 березня. 

Зазначається, що обстріли були зафіксовані поблизу Талаківки та Водяного, що на Приазов’ї. Там противник відкривав вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Біля Причепилівки ворог застосував ручний протитанковий гранатомет. Поблизу селищ Південне та Широкине противник обстрілював позиції українських захисників з мінометів калібру 82 мм.

Крім того, у  напрямку населеного пункту Луганське ворогом було здійснено дистанційне мінування позицій українських захисників з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2. А також з мінометів 120-мм був обстріляний населений пункт Водяне, що на Приазов’ї.

Бойових втрат серед українських захисників та цивільного населення немає.

"Про дії збройних формувань Російської Федерації та її найманців повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін", - зазначили у штабі. 

Станом на ранок 29 березня з боку російсько-окупаційних військ було зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню біля Світлодарська. 

Читайте також: Українські сапери знешкодили 175 снарядів і мін за добу в зоні ООС

З 27 липня 2020 року в районі проведення операції Об'єднаних сил почало діяти повне і всеосяжне припинення вогню, узгоджене учасниками Тристоронньої контактної групи 22 липня.

У Кремлі відмовилися гарантувати дотримання режиму тиші бойовиками, вкотре заявивши, що Росія нібито не є стороною конфлікту.

3 березня пропагандистські ЗМІ ОРДО поширили заяву так званої «народної міліції» «ДНР» щодо отримання дозволу на ведення «превентивних вогню на придушення і знищення вогневих точок ЗСУ».

За час перемир'я в зоні ООС загинули 29 українських військових, понад 60 бійців було поранено.

11 лютого президент Володимир Зеленський і глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук синхронно заявили, що з початку 2021 року російські окупанти посилили обстріли, і перемир'я в Донбасі фактично не діє. Дії РФ у Києві розцінюють як тиск на ТКГ і зрив Мінських домовленостей.