UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики прицільно обстріляли захисників трьох населених пунктів у Донбасі, є втрати

Під час евакуації до лікарні помер український військовий – він дістав вогнепальне поранення.

Бойовики російсько-окупаційних військ продовжують ігнорувати режим припинення вогню і обстрілювати українські позиції в Донбасі. Напередодні захисники України зафіксували дев’ять ворожих обстрілів з використанням заборонених Мінськими домовленостями озброєнь.

Оборонців Південного окупанти накривали вогнем з мінометів калібру 82 мм, у районі Водяного на Приазов’ї гатили з гранатомети різних систем, а неподалік Шумів та Лебединського застосовували стрілецьку зброю. Позиції ЗСУ під Широкиним опинились під вогнем з великокаліберних кулеметів.

Усі обстріли були прицільними і велися з метою нанесення втрат підрозділам Об’єднаних сил. Вогнепальне поранення дістав один український військовий, захиснику України надали медичну допомогу, однак врятувати його не вдалося.

На обстріли російсько-окупаційних військ Об’єднані сили відкривали вогонь у відповідь. Представників ОБСЄ поінформували про всі факти порушення режиму припинення вогню російськими найманцями, зазначають у штабі операції Об’єднаних сил.

На думку військових, провокації із застосуванням забороненого озброєння в районі Південного, Шумів та Водяного мали пропагандистську мету, спрямовану на дискредитацію української армії серед жителів тимчасово окупованих територій.

Крім того, окупанти розширюють та  облаштовують нові оборонні позиції неподалік Донецького аеропорту в напрямку українських позицій, що свідчить про небажання виконувати раніше досягнуті домовленості.

Українська сторона СЦКК своєчасно реагувала на порушення збройних формуваннь РФ та через встановлений координаційний механізм відправляла запити на запровадження режиму «Тиша». ЗС України продовжують неухильно дотримуватись домовленостей щодо припинення вогню та є послідовними у виконанні взятих на себе зобов'язань.

Від початку доби 21 березня на сході України зберігається тиша. Обстановка в районі проведення операції ОС залишається під контролем українських воїнів.

Читайте також: Єрмак хоче повернути повне припинення вогню в Донбасі через "нормандський формат"

Росія може готувати чергову провокацію в Донбасі як привід для введення власних «миротворців» і заморожування конфлікту на роки за «абхазьким сценарієм» – з кордоном російських військових на лінії розмежування, вважає журналіст і член української делегації у ТКГ Сергій Гармаш.

4 березня підконтрольні окупантам ЗМІ поширили заяву так званої «народної міліції ДНР» щодо отримання дозволу на ведення «превентивних вогню на придушення і знищення вогневих точок ЗСУ».

Українська сторона розцінює заяви бойовиків як фактично односторонній вихід Росії з домовленостей щодо припинення вогню в Донбасі. Тож українські військові відповідатимуть на ворожі провокації дзеркально, зазначив голова української делегації Леонід Кравчук.