UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики обстріляли з вогнеметів селище на Донеччині

Постраждалих, на щастя, немає.

Російсько-окупаційні війська у неділю обстріляли з вогнеметів населений пункт Катеринівка у Донецькій області, повідомляє командування операції Об'єднаних сил на сторінці у Facebook.

16 травня збройні формування РФ на Донбасі застосували реактивний піхотний вогнемет російського виробництва. Зокрема, окупантами було відкрито вогонь термобаричними боєприпасами в напрямку населеного пункту Катеринівка. Такий вид зброї росіяни застосовували у ході першої і другої чеченських воєн, спецоперацій в Дагестані та Інгушетії.

В результаті ворожого обстрілу ніхто не постраждав.

"Цей випадок є ще одним черговим свідченням відкритого постачання РФ озброєння та військової техніки на територію ОРДЛО з метою ескалації конфлікту. Про всі зафіксовані порушення мінських домовленостей збройними формуваннями РФ українська сторона СЦКК оперативно поінформувала СММ ОБСЄ", - зазначили в командуванні.

Читайте також: Захід не підтримає Україну, якщо та піде на ескалацію з Росією — WP

Нагадаємо, що ситуація на сході України погіршилася наприкінці минулого місяця. 26 березня бойовики прицільно обстріляли позиції ЗСУ під Шумами, що на Донеччині, четверо українських військових загинули, ще двоє дістали поранення. Українська делегація у Тристоронній контактній групі запропонувала план додаткових заходів із посилення режиму припинення вогню в Донбасі, 20 квітня він отримав підтримку підгрупи з безпеки.

Експерт з питань національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Глен Грант вважає, що відведення російських військ не є поразкою Путіна: «По-перше, блокування Азова залишається. По-друге, він залякав США та змусив їх вивести два кораблі з Чорного моря та влаштувати йому саміт з Байденом. По-третє, росіяни завжди брешуть, тому не вірте Шойгу, що вони повертаються до баз – багато обладнання залишиться».

Російський лідер отримав від розгортання сил біля кордонів України і в окупованому Криму власні зиски: відпрацював готовність до великої мобілізації і готовність до війни С2 (командування та контроль), перевірив авіацію та флот, оцінив можливості української армії і силу рішучості українських політиків. Більша частина цього розгортання залишається готовою до швидкого відновлення і врахує вивчені уроки.

Докладніше про те, що відбулося біля кордонів і навколо України останніми днями та як це варто розуміти, читайте у статтях Сергія Немирича «Воєнна тривога квітня 2021 року: кілька простих висновків» та Олексія Їжака «Тайговий casus belli» у ZN.UA.