UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики "ДНР" хочуть змінити правила в'їзду та виїзду з окупованої території Донеччини

Можливо аналогічні вимоги готують і бойовики "ЛНР".

Бойовики підтримуваного Росією збройного угруповання "ДНР" найближчим часом планують прийняти "закон" про перетин лінії зіткнення через КПВВ. Угруповання хоче ввести дозволи на виїзд осіб з окупованої території області на підконтрольну уряду територію. Бойовики також хочуть заборонити в'їзд/виїзд з/на підконтрольну "ДНР" територію деяким категоріям людей.

Українська делегація в Тристоронньої контактній групі в четвер повідомила, що перетин лінії розмежування при виїзді (виході) фізичних осіб і транспортних засобів з ТОТ в Донецьку область буде здійснюватися за наявності перепустки, оформленої так званими "органами внутрішніх справ ДНР".

"Вона видаватиметься фізичним особам, які досягли 18-річного віку, безоплатно строком на 6 місяців. Обов’язковими умовами для видачі такої перепустки є проходження особами дактилоскопічної реєстрації, фотографування та перевірка особистих засобів зв’язку заявників", - йдеться в повідомленні в телеграм-каналі української делегації в ТКГ.

Зазначається, що при перетині лінії розмежування з окупованої на підконтрольну територію транспортом перепустку бойовики вимагатимуть й на засіб пересування. Перепустку органи бойовиків "ДНР" видаватимуть протягом 15 діб з дня подачі. В екстрених випадках - протягом доби, кажуть в українській делегації.

"При в'їзді (вході) через лінію розмежування фізичної особи, якій раніше не оформлявся пропуск для виїзду (виходу) або термін його дії закінчився, на тимчасовому пункті контролю «посадовцями ОВС» проводиться перевірка засобів зв’язку (мобільного телефону) фізичної особи, обов’язкова державна дактилоскопічна реєстрація і фотографування фізичної особи", - розповіли учасники переговорів.

Вони кажуть, що є ймовірність того, що аналогічний "закон" розробляють і бойовики "ЛНР".

"Це спричинить подальшу ізоляцію мешканців ТОТ від території України, яка контролюється урядом, і наразі реалізується під виглядом протидії поширенню нової коронавірусної інфекції", - резюмують в українській делегації.

Читайте також: Україна надала автобуси для перевезення громадян через КПВВ “Золоте” та “Щастя”, але бойовики не відкрили пропускні пункти

У червні 2020 року відновили роботу пункти пропуску на лінії розмежування в Донбасі, закриті через введеного в Україні коронавірусного карантину.

Але окупаційні адміністрації ОРДЛО відмовилися дзеркально відривати свої блокпости, заявивши про те, що з ними "це питання ніхто не погоджував". Пізніше терористи висунули умову розблокування пропуску людей через лінію розмежування : за попередньо узгодженим списками з подальшою самоізоляцією чи обсервацією.

Той факт, що охопити списками всіх мешканців окупованих територій не вийде, окупанти проігнорували. Представники ОРДЛО в українській делегації в Тристоронній контактній групі припускають, що тримаючи людей без доступу до українських пенсій і соцвиплат, бойовики домагаються створення пропагандистської картини "геноциду народу Донбасу".

Окупаційні адміністрації ОРДЛО оголосили про закриття своїх "блокпостів" 23 березня 2020 року. На тимчасово окуповану територію перестали пускати спостерігачів ОБСЄ і представників гуманітарних місій. Вони також приховують дані про кількість хворих та померлих від COVID-19.