UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики дистанційно мінували Зайцеве, намагаючись видати себе за ЗСУ: фоторепортаж

Одна з мін потрапила в будинок, літня подружня пара дивом не постраждала.

Бойовики російсько-окупаційних формувань здійснили дистанційне мінування селища Зайцеве Донецької області. Здійснюючи чергове військове злочин, окупанти намагалися перекласти відповідальність за нього на Збройні сили України, повідомляє пресцентр штабу ООС.

У понеділок, 12 квітня, за допомогою ручних протитанкових гранатометів бойовики випустили протипіхотні міни ПОМ-2 по населеному пункту. Одна з мін потрапила в житловий будинок. Літнє подружжя, які живе поруч, дивом не постраждало.

Намагаючись підставити українську армію, окупанти обписали боєприпаси написами «Слава нації - смерть ворогам», «Наша земля Україна» и «SS». У штабі нагадали, що протипіхотні міни знаходяться на озброєнні російської армії і заборонені Оттавською конвенцією,, яку підтримала України. Особливістю ПОМ-2 є неможливість знешкодження без підриву.

Про провокацію окупантів українське командування повідомило спостерігачам СММ ОБСЄ через Спільний центр з контролю і координації.

Читайте також: На Луганщині загинув місцевий мешканець, підірвавшись на протипіхотній міні

Конвенція про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачу протипіхотних мін та про їх знищення була відкрита для підписання в Оттаві в 1999 році. До неї приєдналися 156 держав, у той же час, низка країн, зокрема Росія, Китай, США, Індія, Ізраїль, КНДР і Південна Корея, не стали підписувати конвенцію.

Україна, яка після розпаду СРСР мала п'ятий у світі арсенал протипіхотних мін, підписала Оттавську конвенцію 1999 року, у 2005 році її ратифікувала Верховна Рада.

Україна ліквідувала радянські міни ПМН-2, що стояли на озброєнні ЗСУ, відповідно до Оттавської конвенції. РФ поставляє протипіхотні міни до ОРДЛО, де їх активно застосовують окупаційні формування.