UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики 10 раз обстріляли безпілотники ОБСЄ в небі над Донбасом за тиждень

Майже 60 разів проти БПЛА спостерігачів працювала РЕБ окупантів.

Бойовики російсько-окупаційних формувань посилили протидію роботі безпілотних літальних апаратів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в небі над Донбасом. Минулого тижня окупанти 10 разів обстріляли безпілотники Місії, у той час як в березні було зафіксовано один такий інцидент, повідомив Спільний центр по контролю і координації 18 квітня.

Значно активніше російські окупанти стали використовувати засоби радіоелектронної боротьби: за минулий тиждень зафіксовано 59 фактів застосування РЕБ проти БПЛА спостерігачів. На попередньому тижні таких фактів було у 2,5 рази менше - 24 випадки.

У 58% польотів в квітні БПЛА зазнавали впливу РЕБ, у березні - 28%, у лютому - 16%.

Якщо з 15 лютого по 14 березня було зафіксовано 52 випадки впливу РЕБ на безпілотники ОБСЄ, то з 15 березня по 15 квітня - вже 165.

85% випадків глушіння сигналу GPS-модулів БПЛА припадає на Донецьку область: противник задіяв РЕБ проти безпілотників в небі над Степанівкою, Веселим, Спартаком, Петрівським, Ясинуватою, Докучаєвськом і поряд із Красногорівкою.

Читайте також: Окупанти знову глушать безпілотники ОБСЄ в Донбасі

Нагадаємо, 30 березня бойовики розстріляли безпілотник ОБСЄ в небі над Луганщиною.

16 березня окупанти намагалися нейтралізувати БПЛА в небі над Авдіївкою, і оператори були змушені достроково посадити апарат.

7 березня РЕБ бойовиків вивела з ладу БПЛА ОБСЄ дальнього радіусу дії, були заглушені обидва GPRS-модулі. Апарат розбився поблизу села Петрівка за 40 км від окупованого Донецька.

Ще один безпілотник ОБСЄ середнього радіусу дії під впливом РЕБ впав біля Степанівки 14 березня. БПЛА з незначними ушкодженнями знайшли українські військові і повернули його спостерігачам.

Перешкоди роботі БПЛА ОБСЄ в небі над Донбасом створюють станції РЕБ, що дислокуються в передмістях Горлівки і Єнакієвого. За даними української розвідки, Росія відправила до Донецької області Р-330М1П «Діабазол» та Р-330Ж «Житель». Ці станції РЕБ неодноразово фіксували БПЛА ОБСЄ на окупованій території.