UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовий медик оголосив голодування через погане харчування й умови перебування в психлікарні на Одещині

Він сказав, що питиме тільки воду поки ситуація в медзакладі не зміниться.

Бойовий медик 35-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського, відомий під позивним "Трава", Петро Конопля оголосив голодування через неналежні умови перебування в Одеській обласній психіатричній лікарні №2. Військовий обурився якістю харчування і станом палат, описавши ситуацію як "критичну".

У своїх соціальних мережах Конопля зазначив, що пацієнтів годують їжею, яка більше нагадує клей, а стіни в палатах покриті пліснявою. До свого повідомлення він додав відео, на якому показав, як виглядає їжа і умови його перебування в лікарні.

Читайте також: ДБР затримало ексначальника Центрального управління продовольчого забезпечення Командування Сил логістики ЗСУ

За словами медика, харчування в лікарні, як для військових, так і для цивільних, є неприйнятним, і він назвав його "гидотою". Чоловік підкреслив, що збалансоване харчування є важливою складовою лікування, проте умови в цьому закладі більше схожі на "катування".

На відео, опублікованому Коноплею, видно кілька страв, які подають у місцевій їдальні. Серед них – вівсянка на молоці, яку медик назвав "молочним клеєм", переварений рис та макарони з тушкованкою, що подається замість м’яса. Стан палат також викликає занепокоєння: на стінах видно тріщини та плісняву.

Петро Конопля також зазначив, що за майже три роки війни він отримав чотири поранення і проходив лікування в різних лікарнях та реабілітаційних центрах, де харчування було на значно вищому рівні.

Після розголосу ситуації медик дізнався, що його планують перевести до іншої лікарні, де харчування є кращим, але він оголосив голодування, щоб привернути увагу до проблеми.

"Мене переводять, але тут залишаються інші пацієнти, які продовжуватимуть отримувати таку ж низькоякісну їжу. Я оголошую голодування: з цього моменту нічого не їм, п’ю тільки воду, доки ситуація не зміниться", — заявив Конопля у своєму відеозверненні.

Наразі керівництво лікарні публічно не відреагувало на скандал. Пізніше Конопля повідомив, що після публікації відео деякі зміни все ж відбулися: до макаронів і компоту, які раніше подавали в лікарні, додали овочі та сардельку. Він також зазначив, що у медзаклад нібито має приїхати голова обласної військової адміністрації та представники кількох телеканалів.

Читайте також: У 120-й ОБрТрО спростували інформацію про розгром та колосальні втрати, яку поширюють родичі захисників. Але слухавку на гарячій лінії бригади не беруть

Нагадаємо, між Національною дитячою спеціалізованою лікарнею "Охматдит" та благодійним фондом виникла суперечка через зібрані на відновлення гроші.