UA / RU
Підтримати ZN.ua

Bloomberg: Війна в Україні може перейти на наступний етап

Завдяки далекобійній артилерії українська армія може піти в контрнаступ на півдні, хоча ризиків досі багато.

Цілком можливо, що російська війна проти України переходить на новий етап завдяки тому, що далекобійна ракетна артилерія, яку передали США, підриває просування військ Росії на Донбасі, відкриваючи двері для українського контрнаступу.

Минуло більше 150 днів після того, як Владімір Путін наказав своїй армії почати вторгнення в сусідню країну. І досі не зрозуміло, чи Україна зможе скористатися «можливістю», яка, за словами директора британської розвідувальної служби MI6 Річарда Мура, з’явилася через те, що російські війська «вичерпують себе». Але на полі битви і за його межами з’являється все більше причин для Києва почати масштабну атаку.

Про це пише Bloomberg. Серед них - рівень втрат, нещодавні посилені заяви Москви про територіальні претензії, гостра необхідність почати економічне відновлення України, а також глобальні потрясіння, які створюють тиск на уряди, підштовхуючи їх до пошуків можливості закінчити війну. В неділю Інститут дослідження війни (ISW) у своєму звіті про щоденну ситуацію на фронтах зазначив, що український контрнаступ в Херсонській області, цілком можливо, вже почався. Звіт вашингтонського аналітичного центру також зауважив різке скорочення російських артилерійських обстрілів на Донбасі після того, як починаючи з 15 липня системи HIMARS почали знищувати десятки складів боєприпасів Росії далеко за лінією фронту.

Українські сили також пошкодили всі мости, які сполучали російські війська в Херсоні з лініями забезпечення на східному узбережжі Дніпра. Бойові втрати України теж скоротилися до приблизно 30 солдатів на день. Хоча в травні-червні вони сягали 100-200 бійців на день, - сказав у п’ятницю президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Wall Street Journal. Він знову відкинув ідею перемир’я, яке б закріпило контроль Росії над територіями, які вона окупувала.

Читайте також: Контрнаступ ЗСУ: українські військові можуть звільнити всю Херсонщину до осені

Все це вказує на те, що війна переходить в нову фазу, вважає професор стратегічних досліджень Університету Сент-Ендрюс Філіп О’Браян. Під час першої фази російські сили намагалися швидко окупувати Київ, але зазнали невдачі. В другій - вони перейхли на Донбас, намагаючись пробити собі шлях до перемоги за допомогою артилерії.

«Якщо скорочення російської вогневої сили на Донбасі продовжиться, тоді фронт фактично буде заморожений. І постане питання, чи можуть українці відкинути російську армію назад?» - сказав О’Браян.

На його думку, українські командири, швидше за все, будуть поводитися обережно. Тому що коли вони спробують відправити свої танки, літаки і солдатів проти сучасного оборонного озброєння, вони зіштовхнуться з такими ж уразливостями, від яких страждала армія Росії. Крім того, існує багато невизначеностей включно з тим, чи зможе російське командування відновити лінії постачання поза зоною дії HIMARS або пожвавити свої ВПС, щоб знищити ці установки. Успіх в обох цих зусиллях дозволить Росії відновити свої операції і закрити вікно можливостей для України.

Здатність української армії витіснити армію Росії з окупованих територій без отримання ще більшої кількості артилерійських установок, бронемашин і систем ППО від союзників - це ще одне невідоме. Також Київ вже проводив низку контратак, але всі вони були обмежені. Провал контрнаступу буде коштувати Україні військ, які вона не може дозволити собі втратити, - сказав виданню неназваний європейський чиновник зі сфери оборони. 

Міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров минулого тижня дав ще одну причину Україні діяти, заявивши, що Москва планує поглинути Херсонську і Запорізьку області. Він прив’язав їх до самопроголошених «республік» на Донбасі, які російський уряд визнав незалежними перед початком вторгнення. У планах Росії російський міністр знову звинуватив Захід, стверджуючи, що нібито поставки далекобійного озброєння Україні ставить під загрозу Донецьк, Луганськ і саму РФ. Bloomberg зауважує, що Кремль хоче анексувати Херсонську і Запорізьку області до 15 вересня. Більша частина обох регіонів під російською окупацією. І проведення таких «голосувань» буде незаконним. Але в будь-якому разі, анексія підвищить ставки для контрнаступу. Тому що Кремль так може виставити його як атаку проти РФ.

Україна також під тиском необхідності показати своїм прихильникам в Європі і США, що вона здатна завдати удар у відповідь, перш ніж вони вступлять в сезон енергетичної кризи, інфляції і рецесії, спричинений частково російською війною.

«Чесно кажучи, це стало б важливим нагадуванням для Європи, що це кампанія, в якій українці можуть перемогти», - сказав голова MI6 Мур під час Аспенського форуму з безпеки, нагадавши, що світ чекає «дуже тяжка зима».

Читайте також: Завдяки HIMARS позиції ЗСУ біля Ізюма обстрілюють вдесятеро менше — 93 бригада

Але Росія теж відчуває зростання тиску необхідності закріпити завоювання. Тому що буде дуже важко проводити фальшиві «референдуми», якщо українська артилерія буде обстрілювати російські позиції. Головна проблема для окупантів в тому, що якщо Україна отримує все більше сучасної зброї, армії Росії доводиться переходити на старі танки, гармати і ракети, - сказало виданню джерело наближене до російського Міноборони.

Українська контратака в Херсонській області може бути успішною принаймні в короткостроковій перспективі. Тому що Україна в регіоні має більше військ, ніж Росія. А російські сили ослаблені і приперті до Дніпра. Втім, на думку аналітика Національного інституту стратегічних досліджень Миколи Бєлєскова, це все ще буде артилерійський двобій, «а це означає, що нам найбільше буде потрібно ще більше артилерії, як з тактичною глибиною 20-25 кілометрів, так і HIMARS з глибиною до 80 кілометрів, а також ракети ATACMS», які здатні знищувати цілі на відстані до 300 кілометрів.

«Так все буде залежати від мобільності, а значить більше бронемашин, більше ППО для прикриття рухомих військових формувань, а також захищений зв’язок. Це цілий процес. І ще зарано говорити про те, що російський фронт стабілізувався», - сказав Бєлєсков.