UA / RU
Підтримати ZN.ua

Близько 70% українців візьмуть участь у президентських виборах

У чинного президента найвищий антирейтинг - 51,7%.

За даними проведених опитувань, близько 70% українців точно або швидше за все візьмуть участь у президентських виборах. Серед тих, хто не планує брати участь у голосуванні, основні причини неучасті - відсутність гідного кандидата і невіра в те, що їх голос може щось змінити (дані GfK).

Про це у своїй статті для DT.UA пише Тетяна Нікітіна, кандидат соціологічних наук. За даними трьох опитувань, на поточний момент в президентській гонці лідирує Ю. Тимошенко.

"Варто зазначити, що її передвиборча кампанія стартувала раніше інших, але і до її старту Тимошенко займала лідируючі позиції в рейтингу. Далі йде досить довгий список кандидатів, показники яких статистично значимо не відрізняються між собою, і всі вони ділять друге місце: А. Гриценко, В. Зеленський, Ю. Бойко, О. Ляшко, С. Вакарчук, П. Порошенко. Традиційно, більш ніж за півроку до виборів, достатньо високий відсоток не визначився і тих, хто не планує брати участь у голосуванні, - зазначає автор. - У чинного президента найвищий антирейтинг - 51,7% (дані "Рейтинг"). Низький рейтинг і високий антирейтинг пояснюються тим, що на Порошенка в 2014-му були покладені дуже великі очікування, і гойдалки суспільних настроїв в черговий раз похитнулися від довіри і зачарування до недовіри і розчарування після того, як не було швидкого поліпшення ситуації. Але, як видно з показників довіри президенту, суспільні настрої досить мінливі".

Докладніше аналіз даних соціологічних досліджень - в матеріалі Тетяни Нікітіної "Надія і віра без відповідальності, або Соціологічна діагностика українського суспільства" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".