UA / RU
Підтримати ZN.ua

Близько 40% повернутих з полону людей вважалися зниклими безвісти — Лубінець

Омбудсман провів зустріч з родичами українських полонених та зниклих безвісти.

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що близько 40% повернутих з полону українців вважалися зниклими безвісти за особливих обставин, їх статус був непідтвердженим Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ). Про це він заявив на зустрічі з родичами військовополонених та зниклих безвісти.

Лубінець зазначив, що на зустрічі були присутні близько трьох сотень рідних українських полонених та зниклих безвісти. На їх питання також відповідали посадовці Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Об'єднаного центру СБУ, Пенсійного фонду, Департаменту соцзабезпечення МОУ, Національної поліції, МВС, Офісу генпрокурора, Генштабу ЗСУ. 

Читайте також: Понад 1700 цивільних українців знаходяться в тюрмах РФ – Лубінець

"Родичі цікавилися особливостями пошуку зниклих безвісти. Підкреслив, що для нас немає юридичної відмінності між ними та тими, хто має статус військовополонених", — підкреслив Лубінець.

Омбудсман також повідомив, що розповів родичам про комунікацію з російською уповноваженою з прав людини щодо обміну полоненими. Також мова йшла про залучення до процесу представників третіх країн.

Нагадаємо, 14 вересня Україна та Росія провели обмін полоненими, у результаті якого додому повернулися 103 українських захисники. Це був другий обмін поспіль, у якому брали участь "азовці". За дві доби на рідну землю ступили 38 бійців бригади "Азов". До цього востаннє їх міняли у липні 2023-го.