UA / RU
Підтримати ZN.ua

Благовіщення Пресвятої Богородиці: прикмети і заборони свята

На час свята пом'якшуються обмеження Великого посту.

7 квітня християни східного обряду відзначають Благовіщення - третє за значенням свято після Великодня і Різдва. Назва свята означає «блага» або «добра» звістка. У цей день Архангел Гавриїл з'явився Діві Марії і сповістив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.

Що не можна робити в Благовіщення

У цей день заборонено займатися фізичною працею, а також працювати з дому: прати, прибирати, шити.

Не можна також лихословити, лаятися, сваритися, не можна ображати людей і бажати їм зла. Заборонено навіть думати про погане.

Свято випадає на дні Великого посту, тому не можна їсти м'ясні та молочні продукти, вживати алкоголь і переїдати. Разом з тим, на честь свята деякі обмеження знімаються, так, можна їсти рибу і морепродукти.

У Благовіщення не можна давати щось в борг.

Читайте також: Великдень 2021: коли святкують цього року

Прикмети Благовіщення

По погоді на Благовіщення намагалися вгадати, яким буде урожай і літні місяці. Якщо день був вітряний, з ранковим туманом і інеєм, очікувалося врожайне літо. Дощ у цей день обіцяв урожай грибів і хлібів. До хорошого збору ярих, огірків, груздів був мороз; до теплого літніх днів і до великої кількості горіхів - гроза.

У день Благовіщення немає ластівок - до холодної тривалої весни. Благовіщенське небо темне, беззоряне - кури мало принесуть яєць. Благовіщенський сніг на дахах не стане до 6 травня (Єгорій), а сильний мороз - до сорока морозних ранків.