UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бійці Нацгвардії змагалися за право носити синій берет з відзнакою

За результатами відбору цього року, лише троє нацгвардійців із півсотні кандидатів увійшли до елітного "братства".

Українські військові цьогоріч візьмуть участь у 20 міжнародних навчаннях

На базі 1-ї Президентської бригади оперативного призначення у Нових Петрівцях пройшли змагання за право носити берет з відзнакою серед бійців Національної гвардії України. Кваліфікаційні іспити проходили у 6 етапів: десятикілометровий марш-кидок у повному спорядженні вагою 20 кілограмів з киданням гранат та подоланням природних і штучних бар'єрів, проходження палаючої смуги перешкод, силові випробування, бойова стрільба з різних положень в обмежений час і спаринги з рукопашного бою.

Дехто з учасників торік уже змагався за право носити синій берет з відзнакою, однак не вийшло. Вони робили чергову спробу, щоби потрапити у "братство". Так називають тих, у кого вже є омріяний берет. Нацгвардієць, який носить синій берет з відзнакою – це насамперед елітний боєць, який на своєму шляху долає будь-які перешкоди. Вперше на іспит вийшли жінки-військовослужбовці НГУ.

На кожному етапі судді відсіювали претендентів. Після кросу – учасники мали пройти силову дистанцію. У повному спорядженні треба було спочатку присідати, потім качати прес та котити шину від вантажівки. Потому – змагання на влучність і вміння вправлятися зі зброєю. І нарешті - справжній рукопашний бій. Цього року з півсотні претендентів пройшли іспит до кінця лише троє найкращих бійців. Решта має можливість вдосконалити свої навички і спробувати наступним разом.

Ті, хто виборює берет, матимуть певні привілеї. Якщо це курсанти – матимуть пріоритет при розподілі для подальшого проходження служби. В основному, вони будуть командирами взводів або заступниками командирів взводів у підрозділах спецпризначення.

Тим часом, Кабмін затвердив чисельність призовників цієї осені. Близько 18 тисяч українців підлягають призову на строкову військову службу.