UA / RU
Підтримати ZN.ua

Біометричний контроль на кордоні України вже пройшли 100 тисяч жителів Росії

Система фіксації біометричних даних почала працювати з 1 січня. Українські прикордонники перевіряють громадян неблагополучних країн.

З початку року біометричний контроль на кордоні України пройшли 136 тис. іноземців, у тому числі 96 тис. жителів Росії голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал.

"На сьогодні (станом на 23 березня 2018 року) біометрією скористалися 136 тис. осіб, з них 96 тис. – росіяни", - сказав він в інтерв'ю телеканалу "112 Україна".

За його словами, з Росії в Україну люди їдуть в основному у комерційних справах і до родичів.

"У російській пресі багато було сказано про те, що ми хочемо обмежити права і свободи громадян РФ. Але до законослухняним громадянам у нас немає ніяких питань, просто проводиться фіксація їх даних. Насамперед, це ідентифікація і верифікація осіб, які перетинають кордон, що в свою чергу зменшує ризики і підвищує нашу прикордонну безпеку", – зазначив Цигикал.

Нагадаємо, з 1 січня на пунктах пропуску на державному кордоні в повному обсязі запрацювала система фіксації біометричних даних громадян 71 держави, у тому числі Росії, та осіб без громадянства. Для створення системи було дообладнано 157 пунктів пропуску та 3 КПВВ на адмінмежі з анексованим Кримом.

Введення біометричного контролю, зокрема й на кордоні з Російською Федерацією, сприятиме зміцненню національної безпеки України та ускладнить роботу російських спецслужб, хоч і викличе деякі складнощі при перетині кордону, заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак.